top of page

Hipotirozė, mityba, mitai

Hipotirozė - tai nepakankama skydliaukės veikla, kuri gali sulėtinti beveik visų organų veiklą. Sužinokite paplitusius mitus apie mitybą esant hipotirozei.


Hipotirozė, mityba, mitai

Hašimoto (Hashimoto) tiroiditas - tai autoimuninė skydliaukės liga, kai imuninė sistema atakuoja skydliaukę, ko pasekoje gali išsivystyti hipotirozė. Įvairiausi mitai apie mitybą esant hipotirozei yra nuolatinių diskusijų objektas.

Pirmas mitas. "Sergant Hašimoto tiroiditu, negalima valgyti kryžmažiedžių daržovių"

Kryžmažiedės daržovės: brokoliai, žiediniai kopūstai, briuseliniai kopūstai, kininiai kopūstai, lapiniai kopūstai, ropės, priskiriamos goitrogenams. Goitrogenai sutrikdo jodo pasisavinimą ir panaudojimą skydliaukės hormonų gamybai.


Valgant daug maisto su goitrogenais, hipofizė išskiria daugiau TTH (skydliaukę stimuliuojančio hormono), kuris stimuliuoja skydliaukę gaminti daugiau hormonų, kas gali paskatinti skydliaukės audinio augimą (strumą).

Goitrogenai - tai medžiagos, kurios trukdo normaliam jodo panaudojimui organizme.

Tačiau, kryžmažiedžiai, blokuojantys jodo panaudojimą bei sukeliantys jodo trūkumą organizme, buvo didelė problema šeštajame dešimtmetyje, nes tuo metu pagrindinė hipotirozės priežastis buvo jodo trūkumas. Pradėjus joduoti druską, jodo trūkumas sumažėjo, todėl dauguma pacientų, sergančių Hašimoto liga, dažniausiai neturi jodo trūkumo.

Per didelis goitrogenų, pavyzdžiui, neapdorotų kryžmažiedžių, vartojimas gali sukelti hipotirozę žmonėms, kuriems trūksta jodo.
Didelis kiekis goitrogenų dietoje, gali sukelti hipotirozę

Atkreipkite dėmesį, kad kryžmažiedės daržovės - tai sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, todėl nereikėtų jų visiškai atsisakyti. Sergant hipotiroze, kurios priežastis - jodo trūkumas, galima mėgautis kryžmažiedžiais, kai jie yra virti, garinti arba fermentuoti.


Apdorojant termiškai ar fermentuojant, jodą blokuojančios medžiagos (gliukozinolatai) suskaidomos ir tampa mažiau aktyvios ar visai neaktyvios.

Kad kryžmažiedžiai sutrikdytų skydliaukės darbą, jų reikėtų suvalgyti labai daug, be to, valgyti kiekvieną dieną. Apdorojus termiškai, sumažėja kryžmažiedžių daržovių poveikis skydliaukei.

Kryžmažiedės daržovės nuo kitų daržovių skiriasi tuo, kad turi sieros junginių (gliukozinolatų), kurie ne tik suteikia šioms daržovėms išskirtinį kvapą, bet turi didelę naudą sveikatai:


  • skatina natūralų organizmo gebėjimą pašalinti pavojingus toksinus iš organizmo;

  • turi priešvėžinių sąvybių;

  • pagerina detoksikaciją kepenyse, o tai svarbu, sergantiems autoimuninėmis ligomis;

  • kryžmažiedžiai - tai skaidulų šaltinis;

  • padeda reguliuoti estrogenų perteklių (estrogenų dominavimas gali slopinti skydliaukės hormonų gamybą ir padidinti skydliaukę stimuliuojančio hormono (TTH) poreikį);

  • moksliniai tyrimai dėl kryžmažiedžių daržovių ir hipotirozės nėra nuoseklūs, be to, yra labai mažai mokslinių įrodymų, patvirtinančių faktą, kad žalumynai kenkia skydliaukei;

Antras mitas. "Jei skydliaukės veikla sulėtėjusi (hipotiroidizmas), reikia vartoti jodo turinčius papildus"

Moksliniai tyrimai parodė, kad jodo trūkumas gali sukelti hipotirozę, tačiau jodo perteklius taip pat gali sukelti hipotirozę.


Jodas reikalingas skydliaukės hormonų gamybai, tačiau, jei sergate Hašimoto liga ar kitomis skydliaukės autoimuninėmis ligomis, galite būti jautrūs jodo poveikiui.

Jodo perteklius yra pripažintas rizikos veiksniu susirgti Hašimoto liga!

Maisto produktų, kuriuose yra daug jodo, pavyzdžiui, rudadumblių ar kitų jūros dumblių valgymas dideliais kiekiais, gali sukelti hipotirozę arba pabloginti jau esančios ligos eigą.


Tokį patį poveikį gali turėti maisto papildų su jodu, pavyzdžiui, kompleksinių vitaminų, ar vaistų (pvz., kontrastinės medžiagos, naudojamos atliekant kompiuterinę tomogafiją ar magnetinį rezonansą, kai kurie antiseptikai ir t.t.), kurių sudėtyje yra jodo, vartojimas.


Esant hipotirozei mityba turi būti sveika

Nors jodo trūkumas yra viena iš hipotirozės priežasčių, jei neturite jodo trūkumo, papildų su jodu (pav., rudadumblių) papildomai vartoti nereikia.

Papildai su jodu, tame tarpe ir joduota druska, turėtų būti naudojami siekiant išvengti ir gydyti jodo deficitą, tačiau jodo vartojimas turi būti saugus. Daugumai žmonių per didelis jodo suvartojimas paprastai nesukelia pasekmių, tačiau jautresnėms populiacijoms per didelis jodo kiekis nesaugus ir gali sukelti hipotirozę ar autoimuninį tiroiditą.


Jodo turintys papildai ar vaistai gali neigiamai paveikti skydliaukės funkciją, jei vartosite juos be gydytojo nurodymų!


Trečias mitas. "Dieta be gliuteno gali padėti išgydyti Hašimoto tiroiditą"

Hašimoto tiroiditas ir celiakija (sisteminė autoimuninė liga, kurią sukelia gliutenas) - tai skirtingos autoimuninės ligos. Celiakija gali būti nustatoma kartu su Hašimoto tiroiditu.


Šiuo metu nėra tvirtų mokslinių įrodymų, kad dieta be gliuteno būtų naudinga sergant Hašimoto tiroiditu, tačiau, jei turite vieną autoimuninę ligą, pasitarkite su gydytoju dėl celiakijos ar jautrumo gliutenui.


Celiakija gali būti susijusi su hipotiroze

Sergant Hašimoto tiroiditu, maisto produktus su gliutenu turėtų pašalinti tie pacientai, kurie serga celiakija ar yra jautrūs gliutenui. Gliuteno pašalinimas gali sumažinti gliuteno netoleravimo simptomus, pagerinti bendrą savijautą, tačiau manoma, kad dieta be gliuteno negali išgydyti Hašimoto ligos.

Jei nėra diagnozuota celiakija, tačiau nustatyta Hašimoto liga, išsitirkite ar nesergate celiakija.

Moksliniai tyrimai rodo, kad gliuteno pašalinimas iš mitybos raciono, gali padidinti Hašimoto tiroidito atsiradimo riziką dėl maistinių medžiagų trūkumo:


  • maisto produktai be gliuteno yra žemesnės kokybės;

  • nepakankamas maistinių skaidulų suvartojimas;

  • nepakankamas B grupės vitaminų suvartojimas;

  • nepakankamas vit. C, folatų, geležies, cinko, magnio suvartojimas;

  • magnio trūkumas gali pabloginti Hašimoto tiroidito terapiją;

  • produktai be gliuteno gali turėti didesnį glikemijos indeksą ir glikeminę apkrovą;

  • dietos be gliuteno sunku laikytis;


Dieta be gliuteno gali būti žalinga nesergant celiakija ir pabloginti Hašimoto ligos eigą dėl maistinių medžiagų trūkumo. Maisto produktus su gliutenu turėtų pašalinti pacientai, kenčiantys nuo celiakijos, kuri gali būti nustatyta kartu su Hašimoto liga.

Ketvirtas mitas. "Mano svoris auga dėl hipotirozės"

Svorio padidėjimas gali būti susijęs su nepakankama skydliaukės veikla, tačiau dėl skydliaukės ligos svoris gali padidėlti keliais kilogramais, bet ne 30... Be to, yra daug pacientų, kuriems yra akivaizdi hipotirozė, tačiau jie yra liekni.


Didelis svorio padidėjimas neturi nieko bendra su skydliaukės funkcija. Norint išvengti svorio padidėjimo, pacientams, sergantiems hipotiroze, reikia sekti savo maisto porcijų dydį ir skaičiuoti kalorijas. Venkite tuščių kalorijų, pav., saldžių gėrimų, nepersivalgykite ir nevalgykite vėlai vakare.

Penktas mitas. "Žmonės, turintys skydliaukės sutrikimų, turi laikytis specialių dietų"

Turintys skydliaukės sutrikimų, kaip ir visi žmonės, turi valgyti sveiką, subalansuotą ir įvairų maistą. Sveika mityba, greičiausiai, nepanaikins skydliaukės sutrikimų, tačiau gali palengvinti ligos sukeliamus simptomus. Madingų dietų vaikymasis, gali paaštrinti hipotirozės simptomus ir pabloginti ligos eigą.


Išsirinkite ir užsisakykite sveikos mitybos planą:


Mitybos planas: "Valgau viską"

Mitybos planas: "Vegetaras"

Mitybos planas: "Be pieno produktų"

Mitybos planas: "Be gliuteno"

Mitybos planas: "Detox"

Mitybos planas: "Šeimai"



Šaltiniai:

Mincer, D., L. and Jialal, I. (2022). Hashimoto Thyroiditis

bottom of page