• Roberta Mišeikienė

Kodėl negalima vartoti alkoholio metant svorį

Updated: Jul 7

Metant svorį, reikės laikytis ne tik sveikos mitybos principų ir padidinti fizinį aktyvumą, bet ir ženkliai sumažinti alkoholio vartojimą, o dar geriau, visiškai jo atsisakyti. Dieta ir alkoholis nesuderinami, nes visos pastangos atsikratyti riebalų bus bergždžios, todėl sumažės motyvacija keistis ir siekti rezultato.

Manoma, kad alkoholis padeda atsipalaiduoti ir sumažinti stresą, tačiau daugelis tyrimų rodo, kad alkoholis gali turėti ir neigiamą poveikį sveikatai bei tukinti. Geriausias patarimas metant svorį - susilaikyti nuo alkoholio vartojimo.


Šalinant alkoholį iš organizmo, 90 proc. darbo tenka kepenims, o 10 proc. plaučiams ir inkstams. Paprastai, alkoholis absorbuojamas gana greitai, tačiau jo pasisavinimo greitį įtakoja keletas veiksnių:

  • maisto kiekis skrandyje (pilnesnis skrandis lėtina absorbcijos greitį);

  • gazuoti gėrimai absorbuojami greičiau nei negazuoti (pvz., šampanas);

  • alkoholio koncentracija (kuo ji didesnė, tuo greičiau įsisavinamas).

Kodėl alkoholis tukina ir trukdo mesti svorį:


Alkoholis – sustabdo riebalų deginimą. Alkoholis – tai toksiška medžiaga, kurią organizmas stengiasi kuo greičiau pašalinti. Kai pirmenybė teikiama alkoholio perdirbimui, riebalų deginimas ženkliai sulėtėja ar visai sustoja.


Alkoholio perdirbimas gali užtrukti vidutiniškai apie 12 val. ar ilgiau ir priklauso nuo daugelio veiksnių: išgerto alkoholio kiekio, fermentų, kurie perdirba alkoholį, aktyvumo, net kepenų dydžio ir kūno masės. Todėl visiškai nereikia stebėtis, kad pavartojus alkoholio, svorio kritimas greičiausiai sustos ir vėl pradės kristi tik po kelių parų.

Kepenys užsiėmusios alkoholio (nuodų) detoksikacija, o ne riebalų skaidymu!

Ką daryti? Nepanikuoti! Reikia palaukti, kol organizmas išsivalys ir pradės normaliai dirbti. Svorio kritimas anksčiau ar vėliau pajudės, tačiau rezultato reikės palaukti.

Alkoholis – padidina persivalgymo riziką. Nors vienas gramas alkoholio turi 7 kcal, tačiau, neturi maistinės vertės, kurią turi baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Alkoholis - tai tuščios kalorijos, vadinasi, organizmas kalorijų gaus, o maistinių medžiagų ne, todėl padidės apetitas.


Kalorijos, kurias organizmas gauna iš alkoholio, naudojamos pirmiausia, o kiti energetiniai substratai (baltymai, riebalai, angliavandeniai) tuo metu nenaudojami ir gali būti kaupiami. Vadinasi, jei geriant alkoholį valgai daug riebaus ir saldaus maisto, storėsi. Po "gero vakarėlio" reikės numesti ne tik priaugtus kilogramus, bet ir iš naujo užkurti riebalų deginimo procesą, o tai gali užtrukti iki kelių savaičių.

Tuščios kalorijos - tai tiesus kelias į persivalgymą ir nutukimą!

Alkoholis padidina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Bet koks alkoholinis gėrimas turi kalorijų, tačiau jos dažniausiai užmirštamos ir neįskaičiuojamos į bendrą suvartojamų kalorijų skaičių.


Sužinok, kiek turi gauti kalorijų metant svorį: KALORIJŲ SKAIČIUOKLĖ


Be to, kai kuriuose alkoholiniuose gėrimuose, gali būti paslėptų kalorijų, kurios padidina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, tačiau į jas nekreipiamas dėmesys. Pavyzdžiui, kai kuriuose kokteiliuose yra ir riebalų (pvz., grietinėlės) ir angliavandenių (pvz., cukraus, sirupo, sulčių). Nors angliavandenių ir riebalų poveikis organizmui skiriasi: angliavandeniai iššaukia insulino išsiskyrimą, kuris paspartina riebalų kaupimąsi, o riebalai kaupiami tiesiai riebalų ląstelėse, tačiau galutinis rezultatas yra tas pats - papildomi kilogramai!

Neužmiršk įskaičiuoti išgerto alkoholio kalorijas į bendrą kaloražą.

Alkoholis nuslopina kontrolę. Alkoholis pasižymi atpalaiduojančiu poveikiu, todėl "per vakarėlį" dažniausiai niekas negalvoja apie suvartojamų kalorijų kiekį, sveiką maistą ir riebalų deginimą. Alkoholis atpalaiduoja smegenis ir stimuliuoja apetitą, o trūkstant kontrolės valgomas: saldus, sūrus ir riebus maistas, kuris greitai ir "gražiai" sandėliuojamas ant šlaunų, sėdmenų ir pilvo.

Įdomu, kad alkoholis yra apgavikas, nes nepastebimai ir greitai patenka į kraujotaką, o viršyta norma pajaučiama per vėlai.

Jei susitikęs su draugais, vis dėlto nusprendei vartoti alkoholį, tačiau nori turėti kuo mažiau neigiamų pasekmių:

  • turėtum planuoti ir iš anksto žinoti, kada vartosi alkoholį;

  • alkoholio vartojimas ir riebalai nesuderinami, todėl, tą dieną, kai planuojamas vakarėlis, riebalai mitybos racione turėtų sudaryti 5–10 proc.;

  • vartojant alkoholinius gėrimus, atsisakyk: riebių, riebių-sūrių ir riebių-saldžių maisto produktų (patiekalų su riebiais padažais; įvairių mišrainių su majonezu ir aliejumi; riebios mėsos; riešutų; sūrio; čipsų; sūdytos, vytintos ar rūkytos žuvies, mėsos, dešros; tortų ir t.t.);

  • su alkoholiu nevartok pridėtinio cukraus, sūrių maisto produktų ir nepadaugink vaisių, nes priešingu atveju, vandens susikaupimas ir ištinimas ryte garantuotas;

  • rinkis liesą mėsą ar žuvį su daržovėmis, trapučius, duoną;

  • venk alkoholinių kokteilių (su cukrumi, sultimis, likeriu, grietinėle ir t.t.), nes jie skanesni, todėl išgersi daugiau, vadinasi, suvartosi daugiau alkoholio ir kalorijų;

  • gaminant kokteilius, geriau naudoti dietinius gėrimus be pridėtinio cukraus, nes taip sumažinsi suvartojamų kalorijų kiekį.

Svarbiausia, žinok savo normą, negerk reguliariai ir neleisk, kad vienas smagus vakarėlis pavogtų iš tavęs kelias dienas ar savaites bei atitolintų nuo užsibrėžto tikslo!

Jei per daug išgėrei ir nesilaikei dietos, nustok graužti ir kaltinti save, o susitelk į tai, kad greičiau grįžtum prie įprasto režimo. Nepradėk badauti ir daryti po dvi treniruotes per dieną. Atsistatymo nepagreitinsi, jis kiekvienam individualus! Valgyk ir sportuok normaliu režimu ir neleisk alkoholiui vėl apgauti tave.


#alkoholis

389 views

KONTAKTAI

 +370 655 07454

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • White Pinterest Icon

© 2019 UAB Sveikatinimo Akademija. Visos teisės saugomos