Susisiekite su mumis: | +370 655 07454

Kaip kontroliuoti estrogeną (2 dalis)

2019-07-23, 15:55 Autorius: Roberta Mišeikienė

Estrogenus dažniausiai stengiasi sumažinti moterys turinčios per didelį kūno svorį, celiulitą ir sergančios nuo estrogenų priklausoma onkologija. Vienos - dėl grožio, o kitos - dėl sveikatos.

Estrogenus gamina kiaušidės ir riebalinis audinys, be to, estrogenų galime gauti su maistu. Kaip kontroliuoti estrogeną:

Pirma. Kuo didesnis kūno svoris, tuo didesnis KMI (kūno masės indeksas). KMI -  tai mitybos ir sveikatos būklę apibūdinantis rodiklis. Daugelis tyrimų patvirtino, kad moterys turinčios antsvorio (KMI nuo 25,0 iki 29,9) ar nutukimą (KMI nuo 30,0 ir daugiau) dažniau serga krūties vėžiu, dažnesni recidyvai ir metastazių tikimybė. Nutukimo poveikis krūties vėžio rizikai moterims prieš menopauzę ir po menopauzės skiriasi atsižvelgiant į estrogenų receptorius (ER). Moterims iki menopauzės nutukimas yra susijęs su mažesne nuo estrogenų priklausomo vėžio rizika (ER+) ir didesne trigubai neigiamo krūties vėžio (ER-; PR-; HER2-) rizika. Tačiau moterims po menopauzės nutukimas yra susijęs su žymiai didesne ER+ krūties vėžio rizika. Nutukimas padidina mirties riziką pacientams, sergantiems krūties vėžiu iki menopauzės ir po menopauzės. Mankšta ir svorio metimas sumažina nutukusių pacientų uždegiminę mikroaplinką, pagerina priešvėžinį imunitetą, sumažina estrogeno kiekį ir yra susiję su mažesne krūties vėžio rizika bei geresniais rezultatais. Neviršykite savo kalorijų normos ir padidinkite fizinį aktyvumą.

Antra. Naujausi tyrimai rodo, jei KMI normalus, bet kūno riebalų procentas yra didelis (virš 30 proc.), onkologijos rizika išlieka, nes riebalinis audinys gamina estrogenus. Valgant daug riebalų turintį maistą, riebalų procentas organizme didėja. Norint kontroliuoti estrogeną, riebalai mityboje turėtų sudaryti nuo 20 proc. iki 25 proc. 

Trečia. Atsiminkite, kad estrogenai organizme sintetinami iš cholesterolio. Cholesterolio randama tik gyvulinės kilmės produktuose. Pagal PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) rekomendacijas, cholesterolio suvartojimas per parą neturėtų viršyti 300 mg, nes šio kiekio pakanka organizmo reikmėms, ypač vyresniame amžiuje.

Ketvirta. Nebūkite klaidinami įvairiausių internetinių "guru" pasakomis, kad reikia vartoti tik riebius pieno produktus. Riebūs pieno produktai – tai estrogenų, sočiųjų riebalų ir cholesterolio šaltinis! Šiuolaikinis pienas bei jo produktai, ženkliai skiriasi nuo pieno, kurį vartojo mūsų seneliai. Prieš 100 metų žmonės vartojo “žalią pieną”, o ne homogenizuotą ir pasterizuotą. Karvės laisvai ganėsi ir ėdė žolę. Šiuolaikinės karvės auginamos su hormonais, antibiotikais ir melžiamos trečiame nėštumo trimestre, kai moteriškų hormonų kiekis piene yra didžiausias.

Estrogenų koncentracija (ng/L) nėščių melžiamų karvių piene skirtingame nėštumo trimestre: 

Hormonai

 
  Pirmas

Antras

Trečias

E1

7.9 ± 0.7

452 ± 66

1266 ± 38

αE2

33 ± 7

84 ± 4

322 ± 35

βE2

18.6 ± 0.2

51.4 ± 2.7

51.2 ± 1.5

Šaltinis: Malekinejad, 2015.

Pieną sudaro baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Estrogenai kaupiasi pieno riebaluose ir neišnyksta apdorojimo metu. Didžiausia estrogenų koncentracija ghee svieste, pieno ir grietinėlės milteliuose, kadangi gaminant šiuos produktą pašalinamas vanduo. Liesuose pieno produktuose mažiau moteriškų hormonų.

Penkta. Estrogenams kontroliuoti netinka dietos su mažu ar labai mažu kiekiu angliavandenių (pvz.: keto, atkinso. dukano ir t.t.). Atsiminkite: kepenyse iš gliukozės gaminama gliukurono rūgštis, kuri verčia estrogenus į vandenyje tirpią formą ir pašalina iš organizmo. Sutrikus gliukurono rūgšties gamybai, sutriks estrogenų šalinimas iš organizmo.

Šaltiniai: 

Obesity and adverse breast cancer risk and outcome: Mechanistic insights and strategies for intervention (2017).

Overweight, Obesity and Postmenopausal Invasive Breast Cancer Risk (2015).

Obesity, Dietary Factors, Nutrition, and Breast Cancer Risk (2018).

Dietary Guidelines for Breast Cancer Patients: A Critical Review (2017).

Weight loss, diet composition and breast cancer incidence and outcome in postmenopausal women (2019).

Hormones in Dairy Foods and Their Impact on Public Health - A Narrative Review Article (2015).

Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows Kazumi Maruyama Tomoe Oshima Kenji Ohyama (2010).

High- and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis (2013).

MECHANISMS IN ENDOCRINOLOGY: Estrogens in consumer milk: is there a risk to human reproductive health? (2018).

Systematic review and meta-analysis suggest that dietary cholesterol intake increases risk of breast cancer (2016).

Dietary Factors and Female Breast Cancer Risk: A Prospective Cohort Study (2017).

 

Įvertinkite šį straipsnį
(2 balsai)

Komentarai