top of page

3 priežastys, kodėl reikia valgyti pusryčius

Pusryčiai – tai pirmas valgymas, nuo kurio prasideda diena. Tačiau dalis žmonių juos praleidžia. Žinoma, jei gausiai vakarieniavai ar persivalgei, prieš miegą, tai pusryčių greičiausiai nevalgysi, nes dar nesuvirškinta vakarienė. Pusryčius praleidžia, neturintys šio mitybos įpročio, kuris turėjo susiformuoti vaikystėje. Kai kurie nevalgo pusryčių, nes nori suvartoti mažiau kalorijų ir greičiau numesti svorio.

3 priežastys, kodėl reikia valgyti pusryčius

Pirma priežastis.

Pusryčiai padeda kontroliuoti alkį ir išvengti persivalgymo.


Daugelis mokslinių tyrimų įrodė, kad žmonės, kurie nevalgo pusryčių, turi didesnę tikimybę priaugti antsvorio arba nutukti. Taip atsitinka todėl, kad praleidus pusryčius nebekontroliuojamas alkis, kuris iššaukia persivalgymą bet kuriuo paros metu, o dažniausiai vakare. Vakare valgomas saldus ir daug riebalų turintis maistas nuo kurio labai greitai auga papildomi kilogramai.


Dar blogiau, jei pusryčių nevalgo tėvai, tai pusryčių nevalgo ir vaikai. Ankstyvame amžiuje formuojasi neteisingi valgymo įpročiai, kurie didina vaikų ir paauglių nutukimą.


Įdomus faktas: jei liesas žmogus nevalgo pusryčių, jis kontroliuoja alkį ir nepersivalgo. Jei pusryčius praleido žmogus turintis viršsvorio, jis nekontroliuoja alkio ir persivalgo.

Antra priežastis.

Pusryčiai sumažina tikimybę susirgti depresija, lengvina depresijos simptomus ir mažina emocinį valgymą.


Nevalgantys pusryčių turi didesnę tikimybę susirgti depresija, turi ryškesnius depresijos simptomus ir yra emociniai valgytojai, t.y. valgo ne dėl alkio, o dėl nekontroliuojamų emocijų. Kodėl taip atsitinka?


Žmogus visą naktį badavo, o badas organizmui sukelia stresą, kurio metu išsiskiria streso hormonai. Vienas iš jų – tai kortizolis. Jo kiekis kraujyje yra aukščiausias ryte. Kortizolį sumažina gliukozė, todėl, jei praleisi pusryčius arba pusryčiams valgysi tik baltymus su daržovėmis, nesumažinsi kortizolio kiekio, vadinasi, ir streso. Nuolatinis stresas - tai įvairiausių ligų, tame tarpe ir depresijos, rizikos faktorius.


Valgyk pusryčius, kuriuose yra angliavandenių, nes gliukozė, kurią gausi iš angliavandenių sumažins kortizolio kiekį, vadinasi, ir stresą. Geriausias pasirinkimas - sudėtiniai agliavandeniai: košė, duona, trapučiai ir t.t. Sudėtinius angliavandenius derink su baltymais ir daržovėmis, nes sotumo jausmas išliks ilgesnį laiką. Per pusryčius venk gryno cukraus!


Mitas: kad negalima valgyti angliavandenių kartu su baltymais, nes tai sukelia rūgimą ar pūvimą skrandyje.


Atsakymas: nei rūgimas, nei pūvimas neįmanomas skrandyje, nes skrandžio pH yra labai žemas, todėl ten negyvena bakterijos, kurios sukelia rūgimą ar pūvimą.



Trečia priežastis.

Pusryčiai greitina medžiagų apykaitą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir akmenų susidarymo tulžies pūslėje.


Po nakties miego, tulžies pūslėje susikaupia tulžis, nes naktį nevalgei ir ji neišsituštino. Jei nevalgysi pusryčių turėsi tulžies sąstovį, ko pasekoje gali susiformuoti akmenys. Valgant pusryčius išsiskiria tulžis ir virškinimo fermentai, kurie aktyvina žarnų peristaltiką, vadinasi, ir maisto slinkimą žarnomis.


Vidutiniškai 30 minučių po pusryčių eisi į tualetą. Žmonės, kurie nevalgo pusryčių, dažnai skundžiasi chronišku vidurių užkietėjimu.


Jei gersi per pusryčius kavą, pagreitinsi savo medžiagų apykaitą ir išvengsi akmenų susidarymo tulžies puslėje, nes kava skatina tulžies išsiskyrimą.

Praktika rodo, kad nevalgantys pusryčių ilgą laiką, nebeturi tulžies pūslės, nes joje susikaupia akmenų, ko pasekoje tenka pašalinti organą.

Mitybos planas svoriui mažinti. Receptai - tik 5 ingredientai!


#pusryciai #rezimas #tulziespusle #emocinisvalgymas #depresija

bottom of page