top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Ketogeninė dieta gali sukelti II tipo diabetą

Ketogeninė dieta neturi tapti ilgalaikiu gyvenimo būdu, nes sumažina jautrumą insulinui ir gali sukelti II tipo diabetą bei kitus sveikatos sutrikimus.


Ketogeninė dieta gali sukelti II tipo diabetą

Ketogeninė dieta - tai dieta su dideliu kiekiu riebalų (70 - 75 proc.), optimaliu kiekiu baltymų (20 proc.) ir labai mažu kiekiu angliavandenių (5 - 10 proc.). Valgant labai mažai angliavandenių (apie 20 g per parą), po dviejų parų, gliukozės atsargos organizme išsenka.


Energijai pradedami naudoti riebalai. Kepenyse riebalai verčiami į ketonus, kurie tampa gliukozės alternatyva. Kai kurie "mitybos specialistai" siūlo ketogeninę dietą svoriui mažinti.

Ilgalaikė keto dieta sumažina organizmo ląstelių jautrumą insulinui. Insulinui nejautrios ląstelės, nesugeba pasisavinti ir paversti gliukozės į energiją.

Ellenbroek ir kt. (2014) tyrė ketogeninės dietos poveikį pelėms. Tyrimas parodė, kad trumpalaikė ketogeninė dieta turi teigiamą poveikį svorio mažinimui, tačiau ilgalaikė dieta, sukelia gliukozės netoleravimą ir sumažina organizmo ląstelių jautrumą insulinui.


Ilgalaikė ketogeninė dieta svorį sumažina tik dietos pradžioje, vėliau svoris stabilizuojasi ir gali net pakilti. Ketogeninė dieta trukusi 4 - 6 savaites padidino žiurkėms visceralinių riebalų kiekį ir sumažino leptiną (hormoną, kuris mažina alkį ir maisto suvartojimą)

Ilgalaikės ketogeninės dietos šalutinis poveikis:
  • dislipidemija (riebalų apykaitos sutrikimas);

  • kepenų steatozė (kepenų suriebėjimas);

  • padidėjusi osteoporozės rizika;

  • sulėtėjęs epilepsija sergančių vaikų augimas;

  • sumažėjusi alfa ir beta kasos ląstelių masė;

  • sukelia metabolinį sindromą ir diabetinę medžiagų apykaitą;

Ilgalaikės ketogeninės dietos šalutinis poveikis:
Tiek trumpalaikė, tiek ilgalaikė ketogeninė dieta sukelia jo – jo efektą, kuris atsiranda todėl, kad buvo nutrauktas angliavandenių vartojimas.
  • Po tokios dietos prasideda nenumaldomas angliavandenių troškimas, tačiau insulinui nejautrios kepenų, raumenų, riebalų ląstelės nesugeba pasisavinti ir paversti gliukozės į energiją, ko pasekoje jaučiamas nuolatinis stiprus ir nekontroliuojamas alkis, kuris iššaukia persivalgymus riebiu ir saldžiu maistu.

  • Energijai nesunaudota gliukozė verčiama į riebalus ir numestas svoris grįžta atgal, dažniausiai dvigubai. Taip pasireiškia jo - jo efektas.

  • Medžiagų apykaitos atsistatymas truks ne vienerius metus ir atsistatys tik tada, kai energijai organizmas vėl pradės naudoti angliavandenius. 

  • Atstatyti medžiagų apykaitą po ketogeninės dietos padės sportas ir subalansuota mityba. Sudėtiniai angliavandeniai - būtini! Jei savo mitybos racione nesumažinsite riebalų ir pradėsite valgyti angliavandenius, tai jo – jo efektas garantuotas!

  • Riebalai mitybos racione neturėtų viršyti 30 proc. Suvartojamą angliavandenių kiekį pradėkite didinti palaipsniui.

Riebalai mitybos racione neturėtų viršyti 30 proc.

Jei angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis, tai kodėl, kai kurie "mitybos specialistai", siūlo ir net ragina pradėti ilgalaikę dietą be angliavandenių su dideliu kiekiu riebalų? Matyt todėl, kad siekia greito rezultato ir nežino kitų svorio mažinimo būdų.

Kodėl ne vienas ketogeninės dietos propaguotojas nerašo apie tai, kaip išeiti iš ketogeninės dietos, nepadarius žalos sveikatai?

Jei vis dėl to nusprendėte laikytis ketogeninės dietos, pasitikrinkite sveikatą ir pasirinkite specialistą turintį reikiamą išsilavinimą, nes kitu atveju pavojingai žaidžiate su sveikata.


Individualus mitybos planas riebalų deginimui: Registruotis dabar

Valgykite skaniai ir lieknėkite be streso!

Receptai tik 3 - 5 ingredientai!


Mitybos platforma www.emityba.lt

Šaltinis:




bottom of page