top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Kodėl perdirbta mėsa trukdo mesti svorį

Sužinokite 4 pagrindines priežastis, kodėl perdirbta mėsa trukdo mesti svorį ir kodėl reguliarus perdirbtų mėsos produktų vartojimas kenkia sveikatai.


Kodėl perdirbta mėsa trukdo mesti svorį

Jei nesiseka mesti svorį ar sumažinti apimtis, gal per daug valgote perdirbtų mėsos gaminių, pav., dešrų ar dešrelių. Perdirbta mėsa gali ne tik trukdyti mesti svorį, bet ir auginti papildomus kilogramus.


Perdirbta mėsa - tai mėsa, kuri buvo modifikuota: rūkant, sūdant, vytinant, pridedant konservantų ar kitų priedų. Pavyzdžiui: rūkyta šoninė, dešra, virtos dešrelės, kumpis, saliamis, paštetas, konservai...


Mėsos perdirbimo procesai ir naudojami priedai pagerina mėsos skonį, tekstūrą ir prailgina produkto galiojimo laiką, tačiau, tokie perdirbti mėsos produktai, netinka svorio metimui ir gali būti pavojingi sveikatai.


Perdirbta mėsa - tylus žudikas jūsų mityboje, nes daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad reguliarus perdirbtos mėsos vartojimas yra susijęs su riebalų kaupimu ir padidėjusia įvairių vėžio rūšių rizika, ypač žarnyno vėžiu.


Kodėl perdirbta mėsa trukdo mesti svorį:

Pirma. Perdirbtoje mėsoje daug kalorijų.
  • Perdirbtoje mėsoje, dažniausiai, yra daug kalorijų mažoje porcijoje, o pagrindinį kalorijų šaltinį sudaro riebalai. Valgant riebiai, sotumo jausmas ateina vėliau - kai persivalgome.

  • Siekiant pagerinti produkto skonį, tekstūrą ir galiojimo laiką, perdirbant mėsą, neretai pridedama cukraus, druskos ir konservantų. Šie priedai suteikia produktui skonio, papildomų kalorijų ir pailgina galiojimo laiką, tačiau nepadidina maistinės vertės.

  • Perdirbant mėsą naudojami perdirbimo metodai, tokie kaip rūkymas, sūdymas ir fermentacija, gali padidinti kalorijų kiekį, kadangi pašalinamas vanduo, ko pasekoje didėja produkto tankis, vadinasi, ir kalorijų kiekis. Todėl suvalgant net mažą porciją perdirbtų mėsos gaminių, suvartojamas per didelis kalorijų kiekis, to nesuvokiant.

  • Perdirbta mėsa gali būti ne tokia soti kaip neperdirbtas maistas, nes skrandis pajaučia sotumą, kai išsitempia jo sienelės iki tam tikro lygio. Vadinasi, kad pajausti sotumą, suvalgomas didesnis kiekis perdirbtos mėsos.

Apibendrinant:

Didelis riebalų kiekis, sveikatai nepalankūs ir kaloringi pridėtiniai ingredientai, perdirbimo metodai, pašalinantys vandenį ir maži porcijų dydžiai, nesuteikiantys sotumo, padidina suvartojamų kalorijų kiekį.

 

Antra. Perdirbtoje mėsoje daug sočiųjų riebalų.
  • Perdirbtoje mėsoje yra daug sočiųjų riebalų, kurie dar kitaip vadinami "kietieji riebalai", nes išlieka kieti kambario temperatūroje. Valgant maistą, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, gali padidėti mažo tankio lipoproteinų (MTL), ar kitaip sakant, blogojo cholesterolio kiekis kraujyje.

  • Padaugėjus blogojo cholesterolio gali išsivystyti aterosklerozė. Laikui bėgant, kraujagyslių sprindis susiaurėja, ko pasekoje padidėja širdies ligų ir insulto rizika.

  • Sotieji riebalai ne tik padidina blogojo cholesterolio kiekį, bet gali sumažinti didelio tankio lipoproteinų (DTL) kiekį, dažnai vadinamą „geruoju“ cholesteroliu. Gerasis cholesterolis padeda pašalinti blogąjį cholesterolį, todėl, sumažėjus gerajam cholesteroliui, dar labiau padidėja širdies ligų ir insulto rizika.

  • Valgant daug ir dažnai perdirbtų mėsos produktų, didėja lėtinis uždegimas visame organizme. Lėtinis uždegimas yra susijęs su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant širdies ligas, diabetą ir tam tikras vėžio rūšis (gaubtinės bei tiesiosios žarnos vėžys).

Apibendrinant:

Per didelis sočiųjų riebalų vartojimas gali ne tik sukelti sveikatos problemas, bet ir trukdyti numesti svorio, dėl savo kaloringumo, o norint pajausti sotumą suvalgoma daugiau, nes valgant riebiai, sotumo jausmas ateina vėliau.


Kalorijų skaičiuoklė svoriui mesti
Trečia. Perdirbtoje mėsoje mažai maistinių medžiagų.
  • Perdirbtoje mėsoje yra mažai svarbių maistinių medžiagų: vitaminų ir mineralų. Metant svorį labai svarbu sutelkti dėmesį į maistą, aprūpinantį organizmą maistinėmis medžiagomis be perteklinių kalorijų, o perdirbta mėsa šiai kategorijai netinka.

  • Gaminant perdirbtus mėsos produktus, pav., dešreles, dešrainius, dešras... prarandamos įvairios maistinės medžiagos, nes perdirbirbimo proceso metu iš mėsos pašalinami ar suardomi vitaminai ir mineralai.

  • Kai kurios, perdirbimo metu prarastos maistinės medžiagos, yra tirpios vandenyje: tai B grupės vitaminai tiaminas, riboflavinas, niacinas ir vitaminas B12. Apdorojimo metu šie vitaminai dažniausiai pašalinami iš mėsos.

  • Perdirbtoje mėsoje yra daug natrio ir mažai kalio, nes perdirbimo proceso metu į gaminius pridedama druskos ir kitų natrio turinčių priedų. Didelis natrio suvartojimas yra susijęs su sveikatos problemomis tokiomis kaip aukštas kraujospūdis ir padidėjusi širdies ligų rizika.

  • Kita vertus, perdirbtoje mėsoje paprastai yra mažai kalio, kuris yra būtinas norint palaikyti sveiką kraujospūdžio lygį.

Apibendrinimas:

Perdirbta mėsa dažnai turi mažiau maistinių medžiagų, lyginant su šviežiais mėsos produktais, kuriuose yra daugiau vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kurie yra naudingi svorio metimui ir bendrai sveikatai. 


Ketvirta. Perdirbti mėsos produktai gali padidinti potraukį nesveikam maistui ir trukdyti mesti svorį.

Perdirbta mėsa dėl didelio riebalų, druskos ir priedų kiekio, didina potraukį sveikatai nepalankiam maistui, ko pasekoje, dėl iškreipto skonio, gali būti sunku laikytis sveikos mitybos plano.


  • Valgant daug riebalų turinčio maisto, smegenyse išsiskiria dopaminas, su malonumu ir atlygiu susijęs neuromediatorius. Dažnai valgant perdirbtos mėsos produktus, kuriuose yra daug riebalų, gali atsirasti pripratimas ir potraukis šiam maistui, nes smegenys ieško susiformavusio malonaus pojūčio.

  • Perdirbtoje mėsoje yra daug druskos, kuri pagerina produkto skonį ir veikia kaip konservantas. Didelis druskos suvartojimas gali sužadinti apetitą ir padidinti potraukį sūresniam ir pikantiškesniam maistui, o tai gali padidinti perdirbtos mėsos ir kitų, daug natrio turinčių maisto produktų, suvartojimą.

  • Perdirbta mėsa dažnai vartojama kartu su kitu kaloringu ir mažai maistingu maistu, pavyzdžiui, balta duona, sūriu ir pagardais, tokiais kaip majonezas ir kečupas. Šis riebaus ir daug druskos turinčio maisto derinys gali dar labiau paskatinti potraukį nesveikam maistui.

  • Reguliarus perdirbtos mėsos vartojimas, ypač dideliais kiekiais, gali sutrikdyti įprastus apetito ir sotumo reguliavimo mechanizmus. Riebus ir daug druskos turintis maistas gali nuslopinti sotumo jausmą, todėl ilgainiui gali atsirasti nuolatinis persivalgymas, ko pasekoje ženkliai padidės svoris.

  • Perdirbtos mėsos ir kitų riebių, daug druskos turinčių maisto produktų vartojimas gali sukelti potraukio ciklą, kai pakartotinis šių maisto produktų poreikis padidina norą valgyti daugiau nesveikų patiekalų.

  • Norint nutraukti šį ciklą, dažnai reikia sąmoningai apsispręsti, kaip sumažinti perdirbtos mėsos ir kito nesveiko maisto vartojimą, kartu įtraukiant į mitybą daugiau maistinių medžiagų turinčių produktų.

Apibendrinant.

Perdirbta mėsa dėl didelio riebalų, druskos ir priedų kiekio, gali padidinti potraukį nesveikam maistui.

Pamirškite šabloninius mitybos planus, nes www.emityba.lt platformoje kiekvienas narys gauna Personalizuotą mitybos planą su daugybe kombinacijų iš 1000 sveikų receptų bazės, ne kas savaitę, o iš karto. Pasiekite savo tikslus ir toliau kelkite naujus, kad būtumėte sveikesni ir laimingesni!



bottom of page