Kada ir kokį vandenį gerti sveikiausia?
Updated: May 8, 2021
Jei nori sumažinti svorį ar pradėti sveikai maitintis, tau tikrai iškils klausimas ar vandenį gerti valgio metu, ar po valgio? Kokį vandenį gerti sveikiau: šiltą ar šaltą? Pradėjęs ieškoti atsakymo į šiuos klausimus, susidursi su senais mitais: kad gerti vandenį valgio metu ar pavalgius, negalima, todėl, kad jis praskiedžia skrandžio sultis, trukdo virškinimui, kad geriau gerti šaltą vandenį, nes jis sudegina daugiau kalorijų ir t.t.

Maistas skrandyje virškinamas vidutiniškai 3 – 4 valandas, kol patenka į žarnyną, o išgerta stiklinė vandens skrandyje užsilaiko tik apie 5 – 15 minučių. Ar gersi vandenį ant tuščio skrandžio, ar valgio metu, ar po valgio, vanduo per 5 - 15 minučių paliks skrandį ir jokių sulčių nepraskies. Be to, skrandis kuo puikiausiai sugeba reguliuoti sulčių sudėtį. Jei stiklinė vandens sumažintų rūgštingumą, tai nebereikėtų vaistų, mažinančių rūgštingumą.
Gerk tuomet, kai norisi!
Virškinimas – tai procesas, kuris labai priklauso nuo vandens, o kai kurios virškinimo reakcijos tiesiogiai reikalauja vandens. Skrandis, kasa ir kiti organai gamina sultis, kurias sudaro vanduo. Jei organizme trūksta vandens, sumažėja virškinimo sulčių gamyba ir išsiskyrimas bei padidėja jų klampumas, ko pasekoje sumažėja virškinimo fermentų aktyvumas. Kas atsitinka, kai geriamas vanduo valgio metu:
valgoma lėčiau, nes reikia atsigerti, greičiau ateina sotumo jausmas ir suvalgomas mažesnis kiekis maisto;
maistas gerai sudrėkinamas ir suminkštinamas, todėl tampa lengviau prieinamas virškinimo fermentams;
pagerėja virškinimas ir sumažėja vidurių užkietėjimo rizika;
Organizmas įvairias medžiagas iš maisto lengviausiai įsisavina tada, kai jis yra gerai sukramtytas ir skystas lyg košelė. Skysčiai, vartojami valgio metu, padeda greičiau pasiekti šią konsistenciją.
Tačiau kokį vandenį gerti: šaltą ar šiltą?
Šiltas vanduo (36 - 37 C):
lėtina skrandžio motoriką ir sekreciją; sužadina parasimpatinę nervų sistemą, kuri yra atsakinga už "ilsėkis ir virškink";
greičiau ir efektyviau aprūpina organizmą vandeniu, nes yra kūno temperatūros;
gerina virškinimo fermentų darbą ir pagreitina virškinimą;
sumažina refliukso riziką ir padeda išvegti vidurių užkietėjimo;
sumažina alkį ir persivalgymo riziką;
šiltą vandenį gerti: iš ryto ant tuščio skrandžio, valgio metu ar po valgio;
Šaltas vanduo (10 - 18 C):
skatina skrandžio motoriką ir sekreciją; aktyvina simpatinę nervų sistemą, kuri dar vadinama "kovok arba bėk";
pagreitina medžiagų apykaitą, nes organizmui tenka pačiam sušildyti vandenį iki kūno temperatūros, o šis procesas sunaudoja nemažai energijos;
šaltas vanduo ir vanduo su ledukais lėtina virškinimo fermentų darbą, nes fermentai optimaliausiai dirba, kai vanduo ir maistas yra kūno temperatūros;
gali padidinti refliukso riziką, sukelti vidurių pūtimą ir vidurių užkietėjimą;
šaltą vandenį gerti: tarp valgių;
Iš ryto atstatyk skysčių balansą:
Naktį negeri ir nevalgai, o ryte netenki apie 0.5 litro skysčių, nes medžiagų apykaita naktį nesustoja. Iš ryto ant tuščio skrandžio, išgerk 1 - 2 stiklines šilto vandens (ne arbatos ar kavos). Šiltas vanduo padės greitai atstatyti skysčių balansą, pagerinti skrandžio ir žarnyno veiklą bei išvengti vidurių užkietėjimo.
Jei tau virš 40 metų, skysčių atstatymas ryte gali padėti sumažinti insulto riziką, nes pagal statistiką daugiausia insultų įvyksta ryte nuo 5 iki 8 valandos.
Per dieną palaikyk skysčių balansą:
šaltas vanduo tarp valgių: 40 min prieš valgį ir 1.5 - 2 val. po valgio;
šiltas vanduo valgio metu ar po valgio;
Aprūpinsi organizmą vandeniu ir pagerinsi virškinimą bei maistinių medžiagų trasportavimą ir įsisavinimą.
Kontroliuok apetitą:
Jei esi emocinis valgytojas ar priklausomas nuo saldumynų ir dažnai persivalgai, tai prieš pagrindinius valgymus išgerk 1 - 2 stiklines ŠILTO vandens arba mažais gurkšneliais gurkšnok vandenį ar arbatą valgio metu!
Organizmui sveikiausias - kūno temperatūros maistas ir vanduo: nei per karštas, nei per šaltas!
#vanduo #numestisvorio #siltasvanduo #apetitas #saltasvanduo