top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png
Writer's pictureRoberta Mišeikienė

Ar galima valgyti duoną metant svorį?

Duoną galima valgyti metant svorį jei nėra nustatyta celiakija, alergija gliutenui ar gliuteno netoleravimas. Tačiau reikia išlaikyti kalorijų deficitą.


Ar galima valgyti duoną metant svorį

Individualus mitybos planas: Registruotis dabar

Valgykite skaniai ir lieknėkite be streso!


Neretai, metantys svorį, mano, kad duoną valgyti nesveika: "tai angliavandeniai, daug kalorijų, gliutenas, mielės, miltai, cukrus, druska, konservantai...”


Nors nuo senų laikų duona buvo pagrindinis lietuvių (ir ne tik lietuvių) maistas, valgomas nuo kūdikystės iki žilos senatvės. Nuo seno žmonės sakydavo: "Nėra duonos, nėra ir sveikatos".


Pagrindinė priežastis, dėl kurios reikia atsisakyti duonos - tai celiakija, alergija gliutenui ar gliuteno netoleravimas. Tačiau, jei neturite minėtų ar panašių problemų, galite valgyti duoną ir metant svorį. Svarbiausia, neužmirškite, kad pagrindinė svorio mažinimo taisyklė - kalorijų deficitas. Jei suvalgysite per daug maisto, tame tarpe ir duonos, svoris nekris.


Daugelį amžių duona buvo valgoma kasdien ir tikima jos teikiama nauda organizmui. Tačiau nėra vienintelio atsakymo į klausimą, kokia yra sveikiausia duona... Viską lemia individualios konkretaus žmogaus organizmo savybės. Pavyzdžiui, jei nuo rupios rūgščios ruginės duonos kyla rūgštis, tai jos valgyti nereikėtų, nors kokia sveika ji bebūtų...

Kokybiška duona – tai ne tik sveika, bet ir skanu.
  • tai sudėtinių angliavandenių ir energijos šaltinis;

  • ląstelienos šaltinis;

  • atsparaus krakmolo šaltinis (skaitykite daugiau apie atsparų krakmolą)

  • duonoje yra organizmui vertingų mineralų ir B grupės vitaminų;

  • duona - augalinių baltymų šaltinis;

  • nereikia gaminti tik išsirinkti;

Duona suteikia sotumo, o sotumas - labai svarbu metant svorį.

Sumuštinis su baltymais (kiaušiniu, sūriu, žuvimi ar mėsa) ir įvairiomis daržovėmis suteiks sotumo ilgam ir sumažins norą užkandžiauti. Be to, sumuštinis tinka ir pusryčiams, ir pietums ir net vakarienei. Tačiau, siekiant angliavandenių įvairumo, sumuštinį su duona valgykite vieną kartą per dieną. O laiką pasirinkite patys.


Sumuštiniai su duona svorio metimui

Kodėl nereikėtų valgyti duonos tris kartus per dieną:


  • Jei tris kartus per dieną valgote duoną, tai negaunate kitos rūšies angliavandenių.

  • Reikėtų valgyti kuo įvairesnį maistą, kad aprūpinti organizmą, kuo įvairesnėmis medžiagomis. Įvairumas - tai vienas iš sveikos mitybos principų.

  • Kadangi duonoje yra gliuteno, didėja gliuteno netoleravimo rizika.

  • Netoleravimas gali pasireikšti nuolat vartojant tą patį maisto produktą dideliais kiekiais.


Kaip atsistatyti, jei manote, kad netoleruojate gliuteno?


  • 2-3 savaites laikytis mitybos "Be gliuteno".

  • Per šį laiką varginantys simptomai turėtų sušvelnėti, nors kai kuriems žmonėms gali prireikti daugiau laiko, net keletą metų, kad organizmas išsivalytų nuo gliuteno ir atsistatytų žarnynas.

  • Žarnynui visiškai atsistačius, organizmas vėl tinkamai pasisavina maisto medžiagas.

  • Jei, maitinantis "Be gliuteno", jūsų savijauta pagerėjo, greičiausiai, netoleruojate gliuteno, todėl mitybos be gliuteno gali tekti laikytis nuolat.


Jei pačiam sunku susidaryti mitybos planą be gliuteno, išbandykite: Mitybos planą: "Be gliuteno" arba "Detox"

Skanūs sumuštiniai su duona ir avokadu laikantis dietos

Kiekvienas renkamės duoną pagal savo skonį. Vieniems patinka švelnaus ne rūgštaus skonio minkšta duona. Kitiems – tik su sėklomis. Tretiems – tik ruginė juoda duona ir t.t.

Ar galima valgyti duoną metant svorį? Galima tik reikia atidžiai skaityti etiketes:
  • Pirmenybė teikite viso grūdo arba iš dalies viso grūdo duonai. Ruginė ar kvietinė (gal ir kitokių grūdų), su sėklomis ar be sėklų, tamsi ar šviesi - tai tik skonio reikalas.

  • Rinkitės duoną, kurioje druskos kiekis 100 g/duonos nesiekia 1 g, dar geriau iki 0,5 g, o pridėtinio cukraus kiekis 100 g/duonos iki 5 g.

  • Neraikyta duona ilgiau išlaiko savo šviežumą, natūralų kietumą ir drėgmę.

  • Geroje duonoje turi būti tik natūralūs ingredientai: miltai, vanduo, mielės ar raugas, sėklos ar pan.

  • Atkreipkite dėmesį į konservantus, skonio stipriklius, gerintojus, puriklius ir t.t. Jų neturi būti geroje duonoje.

Sveika mityba metant svorį
  • Ženklu "Rakto skylutė" - žymimi sveikatai palankesni maisto produktai.

  • Jei duona atitinka „Rakto skylutė“ keliamus reikalavimus, joje bus mažiau cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų.

  • Rakto skylutė parodo, kad duonoje yra ne daugiau nei 5 g/100 g cukraus, ne daugiau nei 1 g/100 g druskos, ne mažiau nei 5 g/100 g skaidulinių medžiagų ir ne daugiau nei 7 g/100 g riebalų.

Kad ir kokią sveika duona išsirinksite, jei suvalgysite per daug svoris nekris. Ir duona čia ne prie ko: jus suvartojate per daug kalorijų.
Duoną galima valgyti lieknėjant

Tai, kad duona yra viso grūdo, juoda ar ekologišką, be cukraus ir t.t., nereiškia, kad jos galima valgyti be saiko. Joks maisto produktas neturėtų būti pervertinamas, ypač metant svorį. Metant svorį, reikėtų žinoti savo porcijos dydį, keisti savo mitybos įpročius ir rinktis sveikesnį maistą.

Jei turite padidėjusį skrandžio rūgštingumą, net sveika duona gali sukelti problemų. Keletas patarimų:
  • Prieš valgant, nupjaukite nuo duonos plutą (nors duonos plutą daugelis mėgsta).

  • Gali netikti viso grūdo ar iš dalies viso grūdo ruginė ir kvietinė duona.

  • Pabandykite keletą savaičių rinktis duoną be grūdų, sėklų ir sėlenų.

  • Gali netikti šviežia dar šilta duona. Pabandykite valgyti vakarykščio kepimo ruginę ar kvietinę duona be priedų (be grūdų, sėlenų, sėklų).

  • Nesirinkite rūgštaus skonio duonos.

  • Išbandykite patys, kuri duona jums labiau tinka: su raugu ar su mielėm.


Individualus mitybos planas: Registruotis dabar

Numeskite svorį, sumažinkite kūno masės indeksą ir liemens apimtį vos per 3 mėnesius.



Šaltiniai:

bottom of page