top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Ar žinai, kodėl svarbu valgyti pietus metant svorį?

Pietūs dažniausiai yra valgomi darbe, todėl pasirinkti galima iš dviejų variantų: valgyti pietus valgykloje arba pasigaminti namuose ir neštis į darbą.


Ar žinai, kodėl svarbu valgyti pietus metant svorį?

Kai kurios šiuolaikinės dietos ragina atsisakyti pusryčių arba vakarienės, tačiau nė viena nesiūlo atsisakyti pietų. Pietūs valgomi dienos viduryje ir dažniausiai yra pats sočiausias ir kaloringiausias dienos valgis.


Nuo pietų priklausys ar norėsite saldumynų, ar persivalgysite vakare, kokia bus jūsų nuotaika. Teisingi pietūs gali padėti išspręsti užkandžiavimo saldumynais, persivalgymo bei emocinio valgymo problemas, kurios yra dažniausios priežastys trukdančios sėkmingai numesti svorį.


Visi valgymai, kuriuos valgote per dieną, yra vienodai svarbūs: pusryčiai, užkandžiai, pietūs ir vakarienė. Tačiau, norintys numesti svorį, turėtų skirti didesnį dėmesį pietums.


KODĖL TOKIE SVARBŪS PIETŪS


  • pietūs aprūpina organizmą energija, kuri bus naudojama likusią dienos dalį;

  • pietūs sumažina poreikį užkandžiauti antroje dienos pusėje bei užkerta kelią persivalgymui vakare;

  • trumpa pertrauka darbo metu, kuri skirta pietums, leidžia pailsėti ir padidina darbingumą;

  • pietūs labai svarbūs sportuojantiems, nes teisingai subalansuota pietų porcija suteikia energijos popietinei treniruotei;

  • tikamiausias laikas pietums - tarp 13 ir 15 val.;

  • pietų laiką kiekvienas pasirenka individualiai pagal užimtumą; 


"NETAUPYKITE" KALORIJŲ PIETŲ SĄSKAITA


  • neretai, norintys numesti svorį, specialiai atsisako pietų ar labai sumažina pietų porciją, nes pasiruošę suvalgyti daugiau maisto vakare;

  • tokia taktika nepadės numesti svorio, nes kalorijų perteklius, kurį gausite per vakarienę, nukeliaus į riebalų saugyklas;

  • atsiminkite, tai viena iš priežasčių, kodėl nekrenta svoris net laikantis dietos;

PIETUS GAMINKITE PATYS


  • pietūs dažniausiai yra valgomi darbe, todėl pasirinkti galima iš dviejų variantų: valgyti pietus valgykloje arba pasigaminti namuose ir neštis į darbą;

  • tačiau metant svorį valgyklos maistas netinka, nes negalėsite kontroliuoti porcijos kaloringumo, dydžio, baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekio bei pagaminimo būdo;

  • svoris nekris...


Mitybos planas svoriui mažinti: Mitybos planas


Teisinga pietų porcija metant svorį

KOKIA TURI BŪTI TEISINGŲ PIETŲ PORCIJA


  • porcija turi būti nei per maža, nei per didelė ir sudaryti nuo 30 - 40 proc. paros maisto kaloringumo;

  • jei pietų porcija bus per didelė, norėsite miego ir sumažės likusios dienos darbingumas;

  • jei pietų porcija bus per maža, tai likusią dienos dalį, greičiausiai, užkandžiausite arba per daug suvalgysite vakare;

  • norint numesti svorį, reikia teisingai apskaičiuoti pietų porcijos dydį pagal individualius duomenis ir valgymų skaičių;


  • porcija turi būti subalansuota ir maistinga;

  • pietų porciją turi sudaryti pilnaverčiai baltymai, riebalai ir angliavandeniai, nesvarbu ar jūsų darbas fizinis, ar sėdimas;

  • skirsis tik kalorijų norma ir maisto porcijos dydis;

  • per pietus valgykite baltymus kartu su angliavandeniais ir daržovėmis – tai sotumo garantas;

  • pamirškite pasenusį mitą, kad baltymų negalima valgyti kartu su angliavandeniais;

  • skrandyje niekas nerūgsta ir nepūna, viskas kuo puikiausiai virškinasi;

  • valgant mėsą ar žuvį tik su daržovėmis, sotumo jausmas išlieka trumpą laiką, todėl užkandžiausite;

  • kadangi pietūs yra pagrindinis dienos valgis, jie turi būti ne tik skanūs, bet ir įvairūs;

  • mitybos planas, kuriame skurdus patiekalų pasirinkimas, labai greitai atsibos ir jo nesilaikysite, todėl nesirinkite tokio mitybos plano;

Metant svorį, po pietų negalima gerti jokių gėrimų su cukrumi ir kitais priedais (grietinėle, šokoladu, uogiene ir t.t.)!

KOKIUS MAISTO PRODUKTUS PASIRINKTI PIETUMS

Baltymai:

  • vištiena ar kalakutiena;

  • liesa kiauliena ar jautiena;

  • žuvis;

  • kiaušiniai;

  • patiekalai su varške ir sūriu;


Riebalai:

  • patiekalui pagaminti: aliejus;

  • patiekalui pagardinti: riešutai, sėklos, avokadas, aliejus į salotas;


Angliavandeniai sudėtiniai:

  • grikiai, ryžiai, makaronai, perlinės ir kvietinės kruopos, kuskusas, bulvės, batatai (saldi bulvė), bolivinė balanda, duona, lavašas, tortilija;

  • avinžirniai, lęšiai, pupelės (jei nepučia pilvo);


Produktai suteikiantys patiekalui skonį:

  • sojų padažas;

  • garstyčių padažas;

  • pomidorų pasta;

  • actas, obuolių actas, balzamiko actas;

  • liesas kokosų pienas;

  • konservuotos žalios ir juodos alyvuogės (sūrime);

  • kaparėliai;

  • džiovinti saulėje pomidorai, savo sultyse konservuoti pomidorai;

  • džiovinti vaisiai;


Mitybos planas svoriui mažinti: www.emityba.lt/parduotuve


Prieskoniai gali pagreitinti riebalų deginimą metant svorį

Prieskoniai patiekalui pagardinti:

  • įvairūs pipirai;

  • imbieras;

  • ciberžolė;

  • paprika;

  • garstyčios;

  • karis;

  • šviežios ir džiovintos prieskoninės žoleles ir t.t.

Pasiekite ir išlaikykite sveiką kūno svorį visą gyvenimą!

Mitybos planas svoriui mažinti: Mitybos planas


Mitybos platforma www.emityba.lt

bottom of page