top of page

Kaip numesti svorio dirbant sėdimą darbą

Norintys numesti svorį, dažnai, kaip pagrindinę viršsvorio priežastį, nurodo sėdimą darbą. Tačiau ar iš tiesų "sėdimas darbas“ yra kaltas, kad auga svoris? Senai įrodyta, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių auga svoris - tai neteisinga mityba (apie 70 proc.) ir mažas fizinis aktyvumas (apie 30 proc.).

Kaip numesti svorio dirbant sėdimą darbą

Jei dėl kažkokių priežasčių fizinio aktyvumo padidinti negali, tai savo mitybą kontroliuoti tikrai gali. Jei gali kontroliuoti savo mitybą, vadinasi, gali numesti svorį dirbant sėdimą darbą.

Bet kokia sėkmė pasiekiama paprastais, monotoniškais, dažnai nuobodžiais, bet KASDIENIAIS veiksmais!

Pirma.

Metant svorį kontroliuok savo porcijas. Jokių šansų numesti svorį, jei maisto porcijos yra per didelės. Norint apskaičiuoti porcijos dydį, baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, reikia žinoti tikslų kalorijų skaičių, kuris apskaičiuojamas kiekvienam individualiai pagal suvestus duomenis į kalorijų skaičiuoklę: lytį, amžių, svorį ir fizinį aktyvumą. Platformoje www.emityba.lt viskas suskaičiuota, todėl tau nieko nereikės skaičiuoti. Savo brangų laiką galėsi skirti darbui, šeimai ar laisvalaikiui.


Juokingai skamba kai kurių "mitybos specialistų" teiginiai, kad metant svorį, nereikia skaičiuoti kalorijų. Kas atsitinka:


  • tai - tiesus kelias į badavimą ir maistinių medžiagų trūkumą, nes neskaičiuojant kalorijų, greičiausiai suvalgysi per mažai: tik apie 800 -1000 kcal. Žinoma, svoris mažės, tačiau tai - badas! Po tokios dietos, jo-jo efektas ir sveikatos sutrikimai garantuoti.

  • arba, valgysi per daug, net ir sveiko maisto, todėl greičiausiai, nenumesi nė gramo ir prarasi motyvaciją mesti svorį.


Antra.

Neužkandžiauk. Jei dirbi sėdimą darbą, greičiausiai - tai protinis darbas, todėl smegenys nuolat reikalauja gliukozės. Tačiau atsimink, sausainukai, saldainukai ir kava su saldžiais priedais netiks. Užkandžiauti norisi:


  • kai nesilaikai mitybos režimo. Suprask, kad metant svorį, turi rasti laiko pavalgyti,o pasiteisinimo: "nerandu laiko", negali būti! Jei nerandi laiko pavalgyti, vadinasi, nerandi laiko svoriui mesti. Niekas už tave svorio nenumes. Suplanuok dieną taip, kad atsirastų laiko pavalgyti.

  • kai nesilaikai tarpų tarp valgymų. Po pusryčių ir pietų daryk 3 - 3.5 valandų tarpą. Pavyzdžiui, pusryčiai - 7 val.; pirmas užkandis -10 val., pietūs - 13 val. antras užkandis 16 val. ir darbo diena baigta. Namuose - vakarienė apie 19 val. Nuo vakarienės iki pusryčių - daryk 12 val. tarpą.

  • kai praleidi pusryčius ar pietus: Valgyk pusryčius ir pietus. Jei išeidamas į darbą nepavalgei pusryčių - tai užkandžiausi sausainuku, praleidai pietus ar suvalgei per mažą porciją, kalorijas surinksi iš pyragėlio ar torčiuko, juo labiau, kad ofisuose saldumynų atsargų netrūksta. Po tokios dienos, vakare greičiausiai persivalgysi "sunkaus maisto": makaronų su vištiena grietinėlės padaže ar keptų bulvių su padažu ir t.t. Svoris augs kaip ant mielių.

  • kai nesubalansuota pietų porcija. Dirbantys sėdimą darbą, didžiausią dėmesį turi skirti pietums. Per pietus, valgyk porciją baltymų kartu su angliavandeniais ir, žinoma, daržovėmis! Baltymai sumažins potraukį cukrui, o angliavandeniai aprūpins smegenis gliukoze. Be to, kai mėsa valgoma kartu su kruopomis ar bulvėmis, sotumo jausmas išlieka ilgesniam laikui, todėl neužkandžiausi.



Užmiršk mitą, kad baltymų kartu su agliavandeniais valgyti negalima, nes tai sukelia rūgimą ir puvimą skrandyje! Nei rūgimas, nei pūvimas skrandyje neįmanomas, nes skrandžio pH žemas ir ten negyvena puvimo ir rūgimo bakterijos. Tačiau, jei pietų porcija bus per didelė, apsunksi, norėsi miego ir sunku bus susikaupti. Todėl neužmiršk, kad porcijos dydis turi būti apskaičiuotas tiksliai!


Trečia.

Maistą gamink pats, sudėk į dėžutes ir neškis į darbą. Platformoje www.emityba. lt - tai padaryti lengva, nes receptai - tik 5 ingredientai ir nurodytas produktų sąrašas, kurį galėsi atsispausdinti. Gaminimui nesugaiši daug laiko, produktai paprasi, ir žinok, kad tavo maistas tinka visai šeimai.

Kodėl reikia gaminti pačiam:


  • kontroliuosi porcijos dydį;

  • žinosi kokius ingredientus naudojai;

  • valgyklose ar kavinėse maisto porcijos dažnai būna per didelės, ne visada tinkamas paruošimas ar per daug riebalų, cukraus, druskos;


Valgyk skaniai ir lieknėk be streso su www.emityba.lt

Individualus mitybos planas. Suskaičiuotas. Įvairus. Suplanuotas.

1000 receptų. Receptai - tik 5 ingredientai.



#numestisvorio

bottom of page