top of page

Avižų kruopos ar avižų dribsniai, kas geriau?

Metant svorį, neretai iškyla klausimas, ką geriau valgyti: avižų kruopas ar avižų dribsnius? Ir avižų kruopos, ir avižų dribsniai – tai sveikas pasirinkimas. Viskas priklauso nuo produkto kokybės, paruošimo būdo, suvalgyto kiekio ir priedų, su kuriais košė valgoma.


Avižų kruopos – tai kruopos iš nulukštentų avižų grūdų. Nulukštentose avižų kruopose išlieka visos vertingos avižų savybės, tačiau Išvirti košę iš avižų kruopų užtrunka laiko - apie 20 - 30 min.


Gaminimo laiką galima sutrumpinti: iš vakaro užpilkite kruopas vandeniu ir palikite brinkti per naktį.


Ryte kruopas perplaukite ir išvirkite. Kiek laiko virti, priklauso nuo jūsų skonio receptorių: jei norite švelnesnės konsistencijos košės, virkite apie 10 minučių. Tačiau, manoma, kad sveikesnė košė - kai kruopos išlieka nesutižusios ir kramtomos konsistencijos. Tokiai košei išvirti užteks kelių minučių. Išvirus, košę uždenkite dangčiu ir palikite brinkti dar 10 - 15 minučių.


Išvirus košę, išjunkite ugnį ir uždenkite puodą dangčiu. Palikite brinkti kruopas 10 -15 minučių. Ši taisyklė galioja bet kokiai košei.

Avižų dribsniai – tam tikroje temperatūroje apdorotos ir specialiu presu suspaustos avižų grūdų kruopos. Dribsniuose išlieka visos naudingos grūdų savybės, be to, jie greičiau paruošiami nei avižų kruopos. Jei dribsniai gaminami iš viso grūdo avižų, tai bus vadinami: viso grūdo avižų dribsniai.


Tačiau dribsniai dribsniams nelygu. Jei norite valgyti sveikiau ar mesti svorį, rinkitės sveikesnius avižų dribsnius:

  • viso grūdo (parašyta ant pakuotės);

  • be priedų (cukraus, druskos ir t.t.), nes priedus visada galėsite pridėti;

  • ekologiškus (sakysite, kad brangu, tačiau ir mūsų sveikata labai brangi...).


Kaip paruošti avižų dribsnius, dažniausiai būna nurodyta ant pakuotės, o receptų pasirinkimas didžiulis!


Kaip paruošti avižų dribsnius:

  • išvirti (kuo smulkesni avižų dribsniai, tuo trumpiau virti);

  • užpilti karštu vandeniu ir uždengus palaikyti, kol dribsniai išbrinks (iki 15 min.). Be to, dribsnius galima užpilti vandeniu ir laikyti per naktį termose. Ryte košė bus šilta.

  • užpilti jogurtu, pasukomis, kefyru ar augaliniu gėrimu (laikyti per naktį ar pusdienį šaldytuve).

Ar žinojote, kad avižų dribsniai puikiai sugeria kvapus? Jei norite panaikinti kvapus šaldytuve, įpilkite avižų dribsnių į dubenėlį ir palikite šaldytuve.

Avižų košę tinka valgyti:

  • su daržovėmis (šviežiomis, šaldytomis, raugintomis);

  • su uogomis (šviežiomis, šaldytomis, džiovintomis);

  • su labai nedideliu kiekiu riebalų (pav., sviestu, riešutų kremu, aliejumi);

  • su baltymais (pav., kiaušiniu, varške, grūdėta varške, sūriu, jogurtu);

  • su vaisiais (šviežiais ar džiovintais);

  • su riešutais ar sėklomis.

Avižų košė dažniausiai valgoma iš ryto pusryčiams. Ji aprūpina organizmą energija iki pietų. Ingredientus, kurie suteikia košei papildomą skonį, kiekvienas renkasi pagal savo skonį ir norą. Tačiau metant svorį, svarbu žinoti savo porcijos dydį. Net ir sveikai valgant, bet viršijant savo kalorijų kiekį, svoris nekris. Užsisakę mitybos planą, tiksliai žinosite, kokio dydžio turi būti Jūsų porcija, be to, galėsite pasirinkti mitybos planą pagal valgymo tipą:


Mitybos planas: "Valgau viską"

Mitybos planas: "Vegetaras"

Mitybos planas: "Be pieno produktų"

Mitybos planas: "Be gliuteno"

Mitybos planas: "Be pieno produktų ir be gliuteno"

Mitybos planas: "Detox"

Mitybos planas: "Šeimai"

Išsirinkite ir užsisakykite mitybos planą: www.emityba.lt



bottom of page