top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Šaltibarščiai

Šaltibarščius dažniausiai gaminame karštomis vasaros dienomis. Tai skanus, sveikas ir gražus patiekalas, kuris ir atgaivina, ir pamaitina. Šaltibarščiai - tai rūgštus (kefyras), saldus (burokėlis) ir sūrus (druskytė) skonis viename patiekale. Be to, šaltibarščiai gerina virškinimą, mažina ar padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Šaltibarščiai Receptas

Šaltibarščiai tinka ir visavalgiams, ir vegetarams. Jei netoleruojate gliuteno, tai šaltibarščiai gali būti dar viena idėja Jūsų pietų ar vakarienės stalui.


Pagrindiniai šaltibarščių ingredientai: kefyras, virti burokėliai, švieži agurkai, krapai ir svogūnų laiškai. Grietinė, virtos bulvės ir kiaušinis – pagal poreikį. Kaip pasigaminti sveikus ir skanius šaltibarščius:


Kefyras.

Kefyrą rinkitės vidutinio riebumo 2.5% r. Tačiau, jei norite sumažinti patiekalo riebumą ir išsaugoti gerą skonį, pasirinkite pasukas. Ir kefyras, ir pasukos - tai baltymų šaltinis, juose mažai laktozės, todėl neretai šaltibarščius valgo ir netoleruojantys laktozės. Kefyras ir pasukos - tai rauginti pieno produktai, kurie turi probiotikų. Probiotikai – tai gerosios bakterijos. Jei kamuoja vidurių užkietėjimai, rinkitės kuo šviežesnį kefyrą.



Ingredientai šaltibarščiai

Burokėliai.

Burokėlius galima naudoti virtus ar keptus orkaitėje. Virkite ir kepkite nenulupę burokėlio odelės, išsaugosite daugiau vertingų maistinių medžiagų, be to, bus ryškesnė šaltibarščių spalva. Ryškesnę spalvą turi šaltibarščiai, kurių burokėliai yra ne supjaustyti kubeliais, o sutarkuoti burokine tarka. Burokėliai mažina vidurių užkietėjimą.


Neretai šeimininkės šaltibarščiams naudoja marinuotus burokėlius. Tačiau, primenu, kad burokėliai, marinuoti su actu ar citrinų rūgštimi, gali paaštrinti gastritą ir kitas virškinimo trakto ligas. Po tokių šaltibarščių, žmonės ilgam atsisako naudingo ir sveiko patiekalo. Jei vis dėl to naudosite marinuotus burokėlius, nupilkite marinatą.


Agurkai.

Ar žinojote, kad šaltibarščių skonis priklauso ir nuo to, kaip susmulkinsite agurkus. Jei agurkus sutarkuosite burokine tarka, sriuba bus vandeninga, nejausite traškumo. Vienu žodžiu, gausis košė. Todėl agurkus pjaustykite kubeliais. Tačiau, jei gaminate šaltibarščius vyresniems žmonėms, kuriems jau sunku sukramtyti agurkus: nuo agurkų nulupkite odelę ir sutarkuokite juos burokine tarka. Pradžiuginsite...


Svogūnų laiškai ir krapai.

Tai vitaminų ir mineralų šaltinis. Be šių kvepiančių žalumynų, šaltibarščius sunku įsivaizduoti.


Šaltibarsčiai

Druska.

Druska paryškina ne tik šaltibarščių, bet ir visų patiekalų skonį. Tačiau, jei Jūsų tikslas sumažinti druskos vartojimą, tai šaltibarščiai skanu ir be druskos. Suvartojamos druskos kiekį reikėtų sumažinti turintiems padidėjusį kraujo spaudimą.


Kiaušinis.

Tradicininiame šaltibarščių recepte naudojamas kietai virtas kiaušinis. Tačiau, jei nevalgote kiaušinių ar esate jiems alergiški, galite jų nenaudoti. Sriubos skonis be kiaušinio nepasikeičia.


Grietinė.

Grietinė padidina patiekalo riebumą. Jei kontroliuojate suvartojamų kalorijų kiekį, tai tiksliai žinote ar galite į sriubą įsidėti grietinės, ar ne. Skaičiuokite.


Bulvės.

Šaltibarščiai su bulvėmis – tai tobulas skonis. Šaltibarščiai šalti, o bulvės šiltos. Labai šalti šaltibarščiai ir karštos bulvės - kenkia dantims, nes didelis temperatūrų skirtumas. Sveikiausia - bulvės virtos su lupena. O jei jau turite šviežių bulvių, tai vitamino C dozė garantuota.


Šaltibarščius su bulvėmis geriausiai valgyti pietums ar vakarienei. Svarbiausia - nepersivalgyti... Šaltibarščiai be bulvių - tai puikus pasirinkimas užkandžiui.


Metant svorį, geriausiai šaltibarščius valgyti kaip pagrindinį patiekalą. Po šaltibarščių, pvz., mėsa su makaronais ar pan., nebetinka. Apsunks virškinimas. Išimtis, jei Jūs vyras, dirbantis sukų fizinį darbą...


Receptas iš www.emityba.lt mitybos plano. Užsisakę mitybos planą, tiksliai žinosite, kokio dydžio turi būti Jūsų porcija. Užsisakyti individualų mitybos planą galite čia:


bottom of page