top of page

Kodėl vegetarams padidėja osteoporozės rizika

Osteoporozė - tai liga, kai sumažėja kaulų tankis ir padidėja jų trapumas. Trūkstant mityboje kokybiškų baltymų, vegetarams padidėja osteoporozės rizika.


Kodėl vegetarams padidėja osteoporozės rizika

Vis daugiau žmonių, norėdami numesti svorį, sveikiau gyventi arba dėl mados radikaliai pakeičia savo mitybą: tampa vegetarais, veganais, mėsėdžiais, šarminiais, badautojais ir t.t. Tačiau kartais atsitinka taip, kad tokia mityba, neretai tapusi gyvenimo filosofija, gali sugriūti per akimirką.


Prieš devynerius metus nutiko labai keista istorija, kurią norėčiau jums papasakoti.


  • Pasidaryti kūno masės analizę (KMA) atėjo nepažįstama, liekna, nebejauna Moteris. Daug metų dirbu su klientais ir sutinku įvairių žmonių, tačiau nuo šios Moters pajutau sklindantį šaltį ir kažkokį užslėptą pyktį, žinoma, ne ant manęs, bet “ant viso pasaulio”.

  • Jai buvo tik 45 metai, nors raukšlėmis išvagotas veidas rodė daugiau. KMA parodė, sumažėjusią raumenų ir kaulinio audinio masę, nors kiti parametrai buvo geri. Ir čia paaiškėja tikrasis vizito tikslas.

  • Moteris pakeltu tonu pradeda vardinti pagrindines priežastis, kurios atvedė pasidaryti KMA. Po kreipimosi į gydytojus (dėl kaulų skausmo), nustatyta: aterosklerozė, padidėjęs cholesterolis, kuris viršija visas įmanomas ribas ir sunkaus laipsnio osteoporozė (tai toks osteoporozės laipsnis, kai, nukritus ar net verčiantis lovoje gali lūžti kaulai ar stuburo slanksteliai).


Osteoporozė - tai liga, kuriai būdingas kaulų tankio sumažėjimas, dėl ko padidėja lūžių rizika. Sąvoka „osteoporozė“ pažodžiui reiškia „akytas kaulas“. Esant tokiai būklei, kaulai tampa silpni ir trapūs, todėl jie labiau linkę lūžti net esant mažam suspaudimui ar sutrenkimui. Osteoporozė dažnai vadinama „tyliąja liga“, nes ji progresuoja be simptomų, kol įvyksta lūžis.


Dabar paaiškėja ir Moters piktumo priežastis... Ji išdidžiai praneša: „aš jau 14 metų esu vegetarė, nevalgau mėsos ir vengiu kitų gyvulinės kilmės maisto produktų, tai iš kur tas cholesterolis, aš juk taip sveikai gyvenu! Nors nesportuoju, bet aš labai daug vaikštau. Pas daktarus net 14 metų nebuvau, o kam, aš juk sveikai gyvenu! Juk pilna yra vegetarų, kurie nevalgo mėsos visą gyvenimą ir nieko jie - sveiki ir ilgaamžiai, ir aš taip darau. Tai kaip čia atsitiko? Turbūt tai ne dėl mitybos, o dėl amžiaus?


Moksliniai įrodymai:

  • mažas baltymų suvartojimas gali prisidėti prie osteoporozės išsivystymo arba sustiprinti jau esamą kaulų retėjimą;

  • baltymai yra būtini kaulų sveikatai, nes jie yra statybinė medžiaga, reikalinga kaulų formavimuisi ir palaikymui;

  • dėl mažai baltymų turinčios mitybos, gali sumažėti kaulų mineralinis tankis ir padidėti lūžių rizika;

  • vegetarams padidėja osteoporozės rizika;


Baltymų poveikis kaulų sveikatai:

  • reikalingi kolageno sintezei, nes kolagenas yra pagrindinis kaulinio audinio baltymas, suteikiantis kaulams struktūra ir lankstumą;

  • pagerina kalcio, kuris yra labai svarbus kaulų tankiui palaikyti, absorbciją;

  • baltymai reikalingi į insuliną panašus augimo faktoriui 1 (IGF-1), kuris vaidina svarbų vaidmenį kaulų augimui ir remodeliavimuisi.

Trūkstant baltymų maiste (ne kiekvienam organizmui tinka augaliniai baltymai) sutrinka kolageno gamyba.
Kaulai paveikti osteoporozės

Svarbu išlaikyti subalansuotą mitybą:

  • per didelis baltymų, ypač iš gyvūninės kilmės, suvartojimas gali turėti neigiamą poveikį kaulų sveikatai ir bendrai sveikatai;

  • per daug baltymų turinčios dietos gali padidinti kraujo rūgštingumą, ko pasekoje iš kaulų netenkama kalcio, kuris mažina rūgštingumą, tačiau ilgainiui kalcio trūkumas gali susilpninti kaulus;

  • jei vegetariškoje dietoje nuolat yra mažai baltymų arba trūksta jų įvairovės, tai gali prisidėti prie sumažėjusio kaulų sveikatai būtinų maistinių medžiagų suvartojimo;

  • be to, kai kuriuose vegetariškuose baltymų šaltiniuose, pavyzdžiui, pupelėse ir grūduose, yra junginių, vadinamų fitatais ir oksalatais, kurie gali jungtis su mineralais, tokiais kaip kalcis, ir sumažinti jų pasisavinimą.

  • tinkami maisto ruošimo būdai, tokie kaip mirkymas ir daiginimas, gali padėti sumažinti fitatų ir oksalatų poveikį.


Bandžiau paaiškinti apie subalansuotos mitybos esmę, apie baltymų svarbą ir apie tai, kad ne visiems tinka ilgalaikė vegetariška mityba, todėl reikia darytis profilaktinius tyrimus ir sekti organizmo būklę. Apie tai, kad ne tik kalcis yra būtinas kaulams, bet ir baltymai, nes jie reikalingi kolageno gamybai, o kolagenas būtinas odai ir kaulams.


Tačiau ji manęs negirdėjo, nes sugriauta ne tik sveikata, bet ir gyvenimo filosofija... Moteris, pilna pykčio ir savo įsitikinimų, išėjo. Daugiau aš jos nebesutikau. Galiu palinkėti tik sveikatos, kantrybės ir pinigų, kurių prireiks atstatinėjant sveikatą.

O reikėjo tiek nedaug: pakeitus mitybą, nors kartą per metus apsilankyti poliklinikoje ir profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.

P.s.

  • Mūsų organizmas – tai fabrikas, kuris gali gaminti vienas medžiagas iš kitų, todėl pakankamai neblogai išgyvena esant kurios nors maistinės medžiagos trūkumui.

  • Jei toks procesas užsitęsia per ilgai ir organizmo adaptacinės galimybės išsenka, sušlubuoja sveikata. Vieniems anksčiau, kitiems vėliau. Viskas taip paprasta, gamtos neapgausi!

  • Drastiškai pakeitus mitybos būdą, ypač išmetus iš savo raciono bet kurią maistinių medžiagų grupę (baltymus, riebalus ar angliavandenius), reikėtų neužmiršti apsilankyti pas gydytoją ir mažiau klausyti įvairiausių "guru", kurie ne tik giriasi, kad pas gydytojus nesilanko, bet ir ragina kitus sekti jų pavyzdžiu. Rūpinkitės savo sveikata, nes tai brangiausias turtas.


o Jūs naiviai tikite, kai koks nors veikėjas savo susikurtoje sektoje dėsto „Šventą mitybą“ ir ragina radikaliai keisti mitybą, išmetant iš savo raciono, kurią nors maistinę medžiagą? Ir visiškai nesvarbu ar tai būtų mėsa, ar angliavandeniai ar riebalai. Lengva ranka atiduodate savo sveikatą, o kartais net vaikų sveikatą kažkam...

Mitybos planas "Vegetaras" - tai mitybos planas be mėsos, tačiau su kiaušiniais, sūriu, varške ir žuvimi. Užpildykite Kalorijų skaičiuoklę


bottom of page