top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Koncentracija geresniam rezultatui

Norint pasiekti aukštų rezultatų sporte, reikia išmokti jausti savo kūną, kitaip sakant, jausti kiekvieną raumenų grupę, kurią apkraunate atlikdami pratimą. Turite lavinti pojūčius ir išmokti klausyti, ką transliuoja Jūsų kūnas treniruotės metu.

Koncentracija rezultatui

Maksimaliam raumens susitraukimui, motoneuronu atėjęs jaudinimas turi patekti į raumens skaidulą. Tarp raumens ir centrinės nervų sistemos vyksta nuolatinis "dialogas", todėl būtina maksimali koncentracija į atliekamą judesį. 


Jei asmuo, atlikdamas judesius, gebėtų mobilizuoti visus motorinius vienetus ir jei juos maksimaliai sužadintų, tai raumens pasiekta jėga ir greitis padidėtų du ar tris kartus, o raumens struktūra nepakistų.

Jėgos ir greitumo lavinimas per centrinius nervinius ir reflektorinius mechanizmus priklauso ne nuo pratimų skaičiaus, bet nuo atlikimo kokybės. Galima daug kartų atlikti tą patį pratimą, tačiau greitumas ar jėga beveik nepakis, jei nebus tinkamai mobilizuota psichika.

 A.Skurvydas " Fizinis aktyvumas ir sveikata"  Kaunas  2006


Atlikdami pratimą, turite galvoti apie tą raumenų grupę, kurią stengiatės apkrauti. Arnoldas Švarcnegeris, žinomas visų laikų kultūristas rašė:

„Kai aš keliu sunkią štangą naudodamas bicepsų jėgą, įsivaizduoju, kad mano bicepsai – tai kalno viršūnė“. 

Tikriausiai niekas nedrįstų paneigti, kad „Arnio “ bicepsai tikrai buvo panašūs į kalno viršūnę. Jei atėjote į sporto salę kamuojami problemų ir atlikdami pratimą galvojate apie problemos sprendimo būdus, geriau eikite namo ir nevarkite, nes treniruotės rezultatas bus nulinis, dar blogiau – galima trauma, juk dėmesys bus nukreiptas ne į pratimo atlikimo techniką, o į problemą, kuri Jus kamuoja.


Sportuoti reikia su užsispyrimu ir azartu, tačiau sėkmė Jus lydės tik tada, jei tai darysite protingai ir laikysitės plano. Greičiau išmoksite klausyti savo kūno, jei pradiniame treniruočių etape pasikliausite profesionaliu treneriu, kuris patarinės ir ves Jus teisingu keliu.

Su trenerio pagalba išvengsite traumų ir mėgausitės žymiai greitesniais rezultatais. 

Išmokę taisyklingos pratimų atlikimo technikos, pastebėsite, kad atliekant pratimą, net ir su nedideliu svoriu, „dega“ ta raumenų grupė, kurią stengiatės apkrauti treniruotės metu. Tai pasiekti įmanoma maksimaliai susikoncentruojant. Reikia taikyti tinkamą pratimų derinį, serijų ir pakartojimų skaičių, numatyti treniruočių dažnumą, atsistatymo po treniruotės laiką bei griežtai laikytis mitybos plano.


Tai ir yra tikrasis kultūrizmo meistriškumas. Kultūrizmas – tai tobulėjimo kelias, kuris tęsiasi visą gyvenimą. Kuo daugiau sužinote, tuo daugiau iškyla klausimų. Tai dar viena priežastis analizuoti savo veiksmus ir progresą, bei kaupti žinių bagažą. Dauguma kultūristų, net ir pasiekę aukštų rezultatų, toliau eksperimentuoja ir taiko įvairias metodikas savo treniruotėse. 


Prieš kiekvieno tikslaus ir greito judesio atlikimą, motorinė sistema, yra parengiama, t.y. vyksta vadinamasis preprogramavimas. Preprogramavimas - tai dirvos parengimas būsimam judesiui atlikti. (Pratimo atlikimo analizė, aptariant judesius su treneriu). Preprogramavimo mechanizmas nėra refleksas, nes preprogramavimo vyksmas priklauso nuo žmogaus valios (Skurvydas, 2017).


Tobulindami savo žinias ir gilindamiesi į fiziologiją, anatomiją, biochemiją, biomechaniką dar lengviau valdysite savo kūną ir džiaugsitės rezultatais. Tik tada, kai išmanysite savo kūne vykstančius procesus ir chemines reakcijas, galėsite tuos procesus valdyti. Internetiniai fitneso „guru“ skelbia klaidinančią informaciją, vadovaujasi nuogirdomis, kurios dažniausiai neatitinka tikrovės ir oficialaus mokslo tiesų. Judesių mokslas ir žmogaus kūne vykstantys hormoniniai, bei medžiagų apykaitos procesai - tai labai sudėtingas mokslas.


Būkite atsargūs, neeksperimentuokite su savo kūnu ir sveikata, nes galite turėti neigiamų pasekmių. Netaisyklingai atlikdami pratimus, galite sužaloti sąnarius ir susitraumuoti. Vartodami dideliais kiekiais nekokybiškus maisto papildus ir netaisyklingai maitindamiesi, galite turėti rimtų problemų su sveikata. Jei norite šiame sporte pasiekti aukštų rezultatų, apsiginkluokite geležine valia ir susiraskite išmanantį trenerį.

Daugelis sportuojančių fitneso salėse neprogresuoja tik todėl, kad nieko neišmano apie kūno formavimą, jame vykstančius procesus ir naudojasi netinkamomis treniruočių metodikomis.

Jaunuoliai mano, kad pakanka taikyti draugo naudojamą metodiką ar rastą interneto platybėse sporto programą. Sudarant treniruočių programą, būtina atsižvelgti į individualius kūno ypatumus, bei treniruotumo lygį. Treniruočių programą rekomenduotina keisti kas tris mėnesius, nes raumenys adaptuojasi prie krūvio ir progresas sustoja.


Ateina nuovargio ir nusivylimo fazė, su kuria ateina ir sporto pabaiga. Eikite teisingu keliu ir turėsite norimą rezultatą. Svarbiausia, ne kiek laiko jūs treniruojatės, o kaip efektyviai Jūs išnaudojate laiką sporto salėje.

Nusiteikimas lavinti tik kūną atmetant mintį ir dvasią žemina žmogų. Susikaupimas lavinti tik protą ir mintį kenkia ištvermei ir stiprumui. Visada ir visur reikia išlaikyti darną tarp fizinių, protinių ir dvasinių pratimų.

Sokratas



bottom of page