top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Kokybė sporte

Fitnesas – tai kūno formavimo „kalvė“, kurioje proporcingai vystomas raumenynas. Kartais, tarsi juokais, fitneso salės vadinamos "kūno grožio salonais". Taip juokaujant, pasakoma daug tiesos: juk treniruotas ir raumeningas kūnas – gražu.

Kokybė sporte

Fitnesas – tai sporto šaka, kuri apima raumenų vystymą, kūno formavimą, ištvermės bei apimčių didinimą, atliekant fizinius pratimus.


Fitnesas – tai ne tik svarmenų kilnojimas. Svarmenų kilnojimas – tai tik priemonė tikslui pasiekti. Norint išvystyti konkretų raumenį, reikia išmokti jį maksimaliai izoliuoti. Prisiminkite, kad atliekant sunkius pritūpimus su štanga ant pečių, nugaros raumenys pavargsta nė kiek ne mažiau nei kojų raumenys.


Mūsų organizmas norėdamas apsisaugoti nuo traumos, įjungia maksimaliai daug raumenų grupių į darbą, net ir tas, kurios atlieka tik pagalbinį vaidmenį atliekant pratimą. Tai - centrinės nervų sistemos (CNS) funkcija: mobilizuoti kuo daugiau raumenų grupių darbui, kad įveiktų pasipriešinimą.


Buities darbai ar sunkus fizinis darbas, pvz., kroviko, statybininko ir kt., yra puiki raumenų apsauga nuo pervargimo. Tačiau fitneso atstovams ir kultūristams, tai visiškai netinka, nes sportininkų tikslai - kiti. Sportininkui svarbu maksimaliai izoliuoti nuo kitų raumenų grupių tą raumenį, kurį nori apkrauti.


Jei galite pakelti didelį svorį, tai dar nereiškia, kad atliekate pratimą taisyklingai. Pratimo atlikimo technika neturi nukentėti padidėjus keliamam svoriui.


Jei darbinis svoris bus per didelis tam raumeniui, kurį norite apkrauti, mūsų „kompiuteris“, kitaip tariant, smegenys ir centrinė nervų sistema, padarys viską, kad įjungtų kuo daugiau raumenų grupių į darbą. Centrinė nervų sistema pasirenka (ieško) tokią judesių valdymo strategiją, kuri leistų mažiausiai įdedant darbo ar mažiausiu jėgos momentu pasiekti tikslą

(Skurvydas, A. 2017).

Teisingas įvairių raumenų tonuso paskirstymas yra tam tikros kūno pozos užtikrinimo faktorius, kurį lemia smegenėlių pažievio centrų veikla.

(Milašius, K. 2005).


Judesių valdymo strategija - tai kada siekiama kuo stabiliau, t.y. mažesniu nukrypimu (variacija), pasiekti tikslą.

(Todorov, 2004). 


Kultūristai turi išmokti jausti tą raumenį, kurį nori apkrauti atlikdami pratimą, todėl nesivaikykite didelių svorių. Kai raumuo bus pasiruošęs kelti didesnį svorį, Jūs tikrai tai pajausite. Jei klausysite savo kūno, jis apie tai praneš. Neužmirškite, kad svorį reikia didinti palaipsniui, mažais žingsneliais.


Jei, padidinę keliamą svorį, nebejaučiate raumens, nuimkite keletą kilogramų, kad pojūčiai atsistatytų.


Kaip išmokti pajausti raumenį atliekant pratimą? Jūs turite kelti lengvą svorį, maksimaliai susikoncentruoti į teisingą pratimo atlikimo techniką ir į pojūčius, kuriuos „transliuoja“ raumenys susitraukimo metu. Pratimą atlikti lėtu tempu.  


Smegenys ir kūnas veikia išvien: smegenys „įsakinėja" raumenims. Smegenys ir raumenys turi bendradarbiauti ir jausti atsaką. Jei, mūsų „kompiuteris“ smegenys, bus užimtos kitomis mintimis, tik ne raumenų jutimu, tai niekada nebus dialogo tarp šių sistemų: raumenys dirbs sau, o smegenys sau. Rezultatas bus nulinis, džiaukitės, jei išvengsite traumos. Kultūrizmo ir fitneso sportas reikalauja maksimalios koncentracijos atliekant pratimą nuo pirmo iki paskutinio pakartojimo.


Kai judesys valdomas sąmoningai, tada mobilizuojamos papildomos centrinės nervų sistemos dalys (pvz., daugiau aktyvuojama motorinė žievė) (A. Skurvydas).


Jei norite maksimaliai susikoncentruoti treniruotės metu, sportuoti eikite, kai to norite, esate pakankamai pailsėjęs ir sukaupęs energijos atsargų - glikogeno. Glikogenas – tai „kuras“, kurį naudosite treniruotės metu. Jei naktis buvo bemiegė, o per dieną maisto kiekis buvo per menkas ir nekokybiškas, geriau nesportuokite, pailsėkite ir sukaupkite jėgas kitai treniruotei, turėsite žymiai daugiau naudos.


Supraskite, kad sportas fitneso salėje turi būti malonumas, o ne kančia, todėl turite vadovautis išmintimi ir planuoti savo veiksmus.


Neapsakomai geras jausmas, kai raumenys, kuriuos treniruojate, maloniai „kaista“ lyg po oda lakstytų skruzdės. Jei išmoksite pajusti šį efektą kiekvieną treniruotę, noras sportuoti bus didesnis, nei gulėti lovoje ir tinginiauti.


Tai ir yra gyvenimo džiaugsmas: mėgautis maloniais pojūčiais sportuojant, džiaugtis gera savijauta, nes sportas - jaunystės ir sveikatos šaltinis!



bottom of page