Koks pomidorų padažas tinka metant svorį?

Metant svorį svarbu tinkamai pasirinkti ne tik maisto produktus, bet ir padažus. Ypač sunku atsisakyti padažų, žmogui, kuris jau įpratęs skaninti maistą padažais. Tačiau ar reikia visiškai atsisakyti mėgiamo padažo? Nebūtinai. Dažniausiai užtenka pasirinkti sveikesnį padažo variantą ar sumažinti suvartojamą kiekį.

Daugelis mano, kad pomidorų padažas, pomidorų pasta ar kečupas - tai vienas ir tas pats produktas. Teisybė, kad visi išvardinti produktai pagaminti iš pomidorų, tačiau turi esminių skirtumų. Metant svorį, geriausiai rinktis pomidorų pastą.


Pomidorų pasta skiriasi nuo pomidorų padažo ir ketčupo tirštesne konsistencija, ryškesne spalva, o svarbiausia, sudėtimi. Kokybiškos pomidorų pastos sudėtyje – yra tik pomidorai. Ji gaminama tik iš pomidorų, nulupant jų odeles, pašalinant sėklas, trinant iki vientisos masės, kuri garinama kaitinant iki tam tikros koncentracijos. Pagaminti 1 kg pomidorų pastos reikia 8-10 kg pomidorų.

Geros kokybės pomidorų pastoje nėra dažiklių, druskos, pridėtinio cukraus ar kitų priedų.

Pomidorų pasta suteikia patiekalui spalvą ir skonį. Ji yra labiau koncentruota (beveik nėra skysčių) nei pomidorų padažas ar ketčupas. Pomidorų pastą galima naudoti ruošiant patiekalus su mėsa, žuvimi, daržovėmis, kruopomis, makaronais.


Pomidorų pastos skonis gali būti šiek tiek rūgštus. Jei naudosite nedidelį pastos kiekį, tai patiekalui suteiksite švelniai rūgštų skonį, tačiau, jei pomidorų pastos padauginsite, patiekalas gali tapti per rūgštus. Norint subalansuoti rūgštingumą, galima įdėti žiupsnelį cukraus. Be to, naudodami prieskonius ir šviežias prieskonines žoleles, nepajausite didelio skirtumo tarp pastos ir padažo ar ketčupo.


Pomidorų pasta naudojama ketčupui ir pomidorų padažui gaminti. Pagrindinis pomidorų padažo ir kečupo rodiklis yra pomidorų pastos (tyrės, piure ar kita forma) kiekis jame. Kuo didesnę pomidorų padažo ar kečupo sudėtyje dalį sudaro pomidorai, tuo gaminio kokybė yra aukštesnė.

Pomidorų pastą naudoja visi kečupo ir pomidorų padažo gamintojai.

Pomidorų padaže ir ketčupe be pomidorų yra acto, druskos, pridėtinio cukraus, krakmolo ir kitų priedų, kurie gali daryti neigiamą poveikį virškinimo sistemai: padidinti rūgštingumą, sukelti refliuksą, paaštrinti skrandžio ir dvylikapirštės opas. Be to, pridėtinės medžiagos, pavyzdžiui, prieskoniai gali sukelti ar paaštrinti alergiją.


Rinkdamiesi pomidorų padažą ar ketčupą skaitykite sudėtį ir atkrepkite dėmesį į:

  • pomidorų kiekį, kuris produkte turėtų būti nurodytas procentais;

  • actą ar kitas rūgštingumą reguliuojančias medžiagas;

  • druskos kiekį (yra gamintojų, kurie siūlo padažą ar ketčupą su mažesniu druskos kiekiu);

  • pridėtinio cukraus kiekį;

  • krakmolą (krakmolas sutirština padažą, todėl, greičiausiai, jame bus mažiau pomidorų);

  • prieskonius (jei esate alergiški ar netoleruojate kurių nors prieskonių);

  • konservantus;

Ar gali pomidorų padažas būti sveikas? Gali, jei sudėtyje rasite pomidorų apie 80 proc. Jei tokio padažo nerandate arba jis jums per brangus, pasigaminkite patys: reikės kuo saldesnių ir natūraliai užaugintų pomidorų, šiek tiek druskos ir labai mažai cukraus rūgštingumui subalansuoti.

Metant svorį, geresnis pasirinkimas - pomidorų pasta.

Kaip gaminti patiekalus su pomidorų pasta:

  • keptuvėje vidutiniškai įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytą svogūną ar česnaką ir apkepkite;

  • kai jie apkeps, įdėkite šaukštą pomidorų pastos (prieš tai, galite ją sumaišyti su šlakeliu vandens) ir užvirkite;

  • pagardinkite padažą prieskoniais ir žiupsneliu druskos (jei prieskoniai su druska, papildomai jos nedėkite);

  • troškinkite keletą minučių;

  • padažą patiekite su makaronais, ryžiais, mėsa, žuvimi, daržovėmis;


Pakaitinus pomidorų pastą riebaluose, organizmas geriau įsisavina likopeną (karotinoidas), kuris randamas pomidoruose.


Mėsos troškinys su pomidorų pasta

  • keptuvėje vidutiniškai įkaitinkite aliejų, sudėkite ir apkepkite svogūną ir morką;

  • kai daržovės apkeps, sudėkite maltą mėsą ir apkepkite;

  • baigiant kepti mėsai, įdėkite pomidorų pastos, prieskonių ir troškinkite keletą minučių maišydami, kad visi skoniai susilietų;

  • jei troškinys per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens;

  • patiekite su mėgiamomis kruopomis ar duona ir daržovėmis;

Kiaušinienė su pomidorų pasta

  • keptuvėje vidutiniškai įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytą svogūną ir apkepkite;

  • kai svogūnas apkeps, įdėkite šaukštą pomidorų pastos (prieš tai, galite ją sumaišyti su šlakeliu vandens) ir užvirkite;

  • pagardinkite padažą prieskoniais ir žiupsneliu druskos (jei prieskoniai su druska, papildomai jos nedėkite);

  • troškinkite keletą minučių ir įkulkite kiaušinius;

  • iškepkite uždengę dangtį;

  • patiekite su mėgiamomis kruopomis, duona ir daržovėmis;

Avinžirniai su pomidorų pasta

  • keptuvėje vidutiniškai įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytą svogūną ir apkepkite;

  • kai svogūnas apkeps, įdėkite šaukštą pomidorų pastos (prieš tai, galite ją sumaišyti su šlakeliu vandens) ir užvirkite;

  • pagardinkite padažą prieskoniais ir žiupsneliu druskos (jei prieskoniai su druska, papildomai jos nedėkite);

  • kai padažas užvirs, sudėkite virtus avinžirnius ir troškinkite keletą minučių;

  • patiekite su ryžiais ar daržovėmis;


Išsirinkite ir užsisakykite mitybos planą, nes siekiant rezultato, reikia žinoti savo porcijos dydį. Užsisakę mitybos planą, tiksliai žinosite, kokio dydžio turi būti Jūsų porcija, be to galite pasirinkti mitybos planą pagal valgymo tipą:


Mitybos planas: "Valgau viską"

Mitybos planas: "Vegetaras"

Mitybos planas: "Be pieno produktų"

Mitybos planas: "Be gliuteno"

Mitybos planas: "Be pieno produktų ir be gliuteno"

Mitybos planas: "Detox"

Mitybos planas: "Šeimai"


Naudotas šaltinis:


https://vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-produktai/negyvuninis-maistas/pomidoru-padazas-kecupas


Recent Posts

See All