Kaip sumažinti kraujospūdį?

Druska – neturi kalorijų, tačiau turi didelį poveikį sveikatai. Ji reikalinga raumenų susitraukimui, nerviniams impulsams, skysčių pusiausvyrai palaikyti ir t.t.

Tačiau, per didelis druskos kiekis, gali padidinti kraujo spaudimą, infarkto ir insulto riziką bei svorį.


Pasaulyje 1 iš 3 suaugusiųjų serga hipertenzija, tai yra turi padidėjusį kraujospūdį. Hipertenzija - pagrindinis insultų, infarktų, inkstų nepakankamumo rizikos veiksnys.

Daugybė klinikinių tyrimų aiškiai parodė teigiamą ryšį tarp druskos vartojimo ir padidėjusio kraujospūdžio. Be to, įrodyta, kad druskos vartojimo apribojimas gali sumažinti kraujospūdį.


Beždžionėms, šimpanzėms ir babuinams druskos vartojimo padidinimas sukelia labai didelį ir progresuojantį kraujospūdžio didėjimą, kuris gali būti panaikintas nustojus vartoti druską.

Įrodyta, kad druskos vartojimo apribojimas gali sumažinti kraujospūdį.

Didelė klaida manyti, kad druskos vartojimas – tai tik druska, kurią užsibarstėte gamindami maistą, ir visiškai nekreipti dėmesio į tai, kad suvartojate daug „paslėptos“ druskos valgydami rūkytus, sūdytus, vytintus, marinuotus ir raugintus maisto produktus.

Daug druskos turi visų rūšių sūriai (ypač kietieji ir fermentiniai). Net mineralinis vanduo ir duona gali turėti didelį druskos kiekį.


Jei negaminate maisto namuose, dažnai valgote greitą ir perdirbtą maistą: pav., čipsus, sūrius užkandžius, picą, dešreles, virtą dešrą, padažus ir t.t., vadinasi, druskos suvartojate per daug. Druskos norma - 5 g per dieną. Jei etiketėje nurodyta, kad 100 g produkto yra 1,25 g druskos, tai yra daug.

Tinkamas pasirinkimas: produktai, kuriuose ne daugiau 0.5 - 1.0 g/100 g druskos.

Su amžiumi sergančiųjų hipertenzija daugėja: 20–30 m. amžiaus grupėje hipertenzija serga 1 iš 10 gyventojų, o 50 m. amžiaus grupėje – 5 iš 10.

Jautrumas druskai didėja senstant, turintiems metabolinį sindromą ar nutukimą.

Saikingas druskos vartojimo sumažinimas yra veiksminga priemonė kraujospūdžiui mažinti. Druskos sumažinimas nuo dabartinio 9–12 g per dieną suvartojimo iki rekomenduojamo mažesnio nei 5–6 g per parą turės didelį teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai.


Kaip sumažinti suvartojamos druskos kiekį:


Daug druskos turi ne tik sūris, bet ir duona. Tačiau dabar gamintojai jau gali pasiūlyti duonos su mažesniu druskos kiekiu. Skaitykite etiketes. Be to, ar žinojote, kad kuo kietesnis sūris, tuo daugiau jame druskos. Jei turite padidėjusį kraujospūdį, sumuštiniams gaminti rinkitės minkštą sūrį, pavyzdžiui, varškės ar šviežią mocarelą.



Konservuotos alyvuogės - tai druskos šaltinis, nesirinkite jų užkandžiui jei turite padidėjusį kraujospūdį. Tačiau vietoj druskos, patiekalą galite pagardinti keliomis alyvuogėmis. Jei patiekas su alyvuogėmis, papildomai jo nesūdykite.


Nesūdykite papildomai salotų, jei jose yra alyvuogių, sūrio ar kitų konservuotų produktų, bei salotas valgote su duona.


Jei gaminate sumuštinius su sūriu, neužmirškite daržovių, nes daržovėse yra daug kalio, o kalis padeda šalinti natrį. Palaikykite balansą. Sumuštinių su duona, sūriu ir daržovėmis nesūdykite papildomai!



Jei padidėjęs kraujospūdis, fermentinis ar kietasis sūris netinka užkandžiui dėl vienos labai paprastos priežasties: sūris turi daug druskos. Vietoj sūrio, užkandžiui rinkitės varškę ar varškės sūrį. Varškės sūryje druskos mažiau.





Visi mėsos ir žuvies konservai turi daug druskos, todėl jų nereikėtų valgyti turintiems aukštą kraujospūdį. Jei negalite apsieiti be konservų, tai valgykite juos retai ir su dideliu kiekiu daržovių. Valgydami konservus su daržovėmis, papildomai nenaudokite druskos!





Rūkyti, sūdyti, vytinti mėsos ir žuvies produktai - druskos bomba...


Šie produktai nevartotini sergant hipertenzija, turint padidėjusį svorį ar metabolinį sindromą.





Greitas maistas - todėl ir vadinamas greitas, kad jo nebereikia gaminti. Užtenka tik pašildyti. Šis maistas pilnas konservantų, tarp kurių vienas iš pagrindinių - druska. Be to, greitas maistas turi daug kalorijų, kurios, greičiausiai, pasiliks ant pilvo.

Antsvoris ir nutukimas - tai dar vienas hipertenzijos draugas ir palydovas.

Metant svorį, reikia žinoti savo porcijos dydį. Užsisakę mitybos planą, tiksliai žinosite, kokio dydžio turi būti Jūsų porcija, be to galite pasirinkti mitybos planą pagal valgymo tipą:


Mitybos planas: "Valgau viską"

Mitybos planas: "Vegetaras"

Mitybos planas: "Be pieno produktų"

Mitybos planas: "Be gliuteno"

Mitybos planas: "Be pieno produktų ir be gliuteno"

Mitybos planas: "Detox"

Mitybos planas: "Šeimai"



Recent Posts

See All