Kaip išvirti sorų košę

Galima rasti daug įdomių ir sudėtingų receptų, kuriuose aprašyta kaip virti sorų košę, tačiau aš noriu pasidalinti savo patirtimi, kaip lengvai ir be vargo išsivirti skanią sorų košę. Sorų kruopos neturi gliuteno, todėl tai geras pasirinkimas netoleruojantiems gliuteno. Be to, soros dažnai įtraukiamos į mitybos planą metant svorį.

Pirmas žingsnis: kaip išsirinkti sorų kruopas.


Ant pakuotės žiūrėkite produkto galiojimo laiką. Kruopos su besibaigiančiu ar pasibaigusiu galiojimo laiku bus karčios. Be to, jei atidarėte pakuotę ir ilgai nenaudojote kruopų, jos taip pat gali būti apkartusios. Todėl, atidarius pakuotę, kruopas reikėtų sunaudoti kuo greičiau.


Kruopos turi būti gražios, sodrios geltonos spalvos. Jei jos pilkos, matomi pajuodę grūdeliai, greičiausiai bus apkartusios. Tokios košės nevalgysite, nes ji bus karti.


Antras žingsnis: kaip išvirti sorų košę.


Dažnai siūloma kruopas užpilti vandeniu ir palikti nakčiai. Ryte gerai perplauti, užpilti šaltu vandeniu ir išvirti. Išvirus, uždengti puodą dangčiu ir palikti brinkti.


Tačiau neretai nutinka taip, kad ryte žmogaus norai pasikeičia: vakare norėjo košės, o ryte persigalvojo. Vis tiek verda, juk nemesi lauk, bet valgo tik iš reikalo, o maistu reikia mėgautis...Todėl aš kruopas ne visada mirkau per naktį. Be to, kai sorų kruopos ilgai mirkomos, verdant gali sutižti. O norisi birių...


Todėl aš turiu savo būdą, kai išvirti skanią sorų košę:

  • Sorų kruopas užpilu verdančiu vandeniu, uždengiu dangčiu ir palieku 10 min. Mirkant karštame vandenyje pašalinamas sorų kartumas.


  • Po 10 min. kruopas gerai perplaunu tekančiu vandeniu, užpilu šaltu vandeniu (1 dalis kruopų/2 dalys vandens) ir verdu, kol vanduo išgaruoja. Užvirus, įberiu šiek tiek druskytės.


  • Vanduo suverda labai greitai, todėl košę reikia prižiūrėti, pamaišyti. Kai vandens nebelieka, išjungiu kaitrą, uždengiu puodą dangčiu ir palieku 5 - 10 min.

Tačiau sorų košę galima virti ne tik vandenyje. Tinka ir karvės pienas, ir augalinis pienas. Augalinį pieną renkasi nevalgantys pieno produktų arba norintys mitybą praskaidrinti naujais skoniais.


Pieną reikia supilti, kai perplausite kruopas. Verdant nuolat maišyti, kad neprisviltų.


Trečias žingsnis: pats maloniausias - kaip suvalgyti sorų košę.


Sorų košę tinka valgyti su daržovėmis, uogomis, alyvuogėmis ar riešutais. Jei valgote su daržovėmis, labiausiai tiks alyvuogių aliejus, jei su uogomis - sviestas. Be to, nevalgantiems pieno produktų, košei pagardinti tiks riešutų sviestas. Jei valgote pieno produktus, labai skani košė su sūriu (mocarela, fermentiniu, kietuoju). Alyvuogės ir sūris suteikia košei pikantiškumo. Išbandykite!


Be to, sorų košę tinka valgyti ne tik pusryčiams. Soros su daržovėmis, kiaušiniu ar sūriu tinkamas pietų variantas, o gal naujas atradimas vegetarams.


Metant svorį, sorų košė paįvairins mitybą, tačiau norint rezultato, reikia žinoti savo porcijos dydį. Užsisakę mitybos planą, tiksliai žinosite, kokio dydžio turi būti Jūsų porcija. Užsisakant mitybos planą galite pasirinkti mitybos planą pagal valgymo tipą:


"Valgau viską"

"Vegetaras"

"Be pieno produktų"

"Be gliuteno"

"Be pieno produktų ir be gliuteno"