top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Kaip išsirinkti prieskonius?

Pasaulyje yra begalė prieskonių, kuriais patiekalui galime suteikti ypatingo skonio ir aromato. Prieskoniai – tai priedai, suteikiantys maistui skirtingus skonio atspalvius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ar umami. Prieskoniai pagerina virškinimą, todėl metant svorį, jų nebūtina atsisakyti, tačiau reikia tinkamai pasirinkti.

Aukštos kokybės prieskoniai – tai brangus produktas, nes pasodinti, auginti ir nuimti derlių bei eksportuoti po pasaulį reikia daug laiko, pastangų ir pinigų. Tačiau tikri prieskoniai išsiskiria unikaliu aromatu, kuris tikrai gali pakeisti patiekalo skonį.


Senovėje prieskoniai buvo labai vertinami, naudojami kaip konservantai galintys prailginti maisto šviežumą bei naudojami gydymui.


Dauguma pirkėjų nežino prieskonių pasirinkimo taisyklių, o gudrūs gamintojai neretai prieskoniams naudoja nekokybiškas pigias žaliavas ir ne visada laikosi saugojimo reikalavimų, todėl gamintojas uždirba geras sumas, o pirkėjas įsigyja nenaudingą, o kartais ir žalingą prekę.


Kaip išsirinkti kokybiškus prieskonius:


1. Rinkitės prieskonius mažose pakuotėse. Mažoje pakuotėje prieskoniai greitai suvartojami, išlieka birūs ir nespėja sugesti. Patikrinkite etiketėje nurodytą galiojimo datą ir pagaminimo datą.

Prieskoniai turi galiojimo laiką!

2. Kadangi prekybos centre prieskonių paragauti neįmanoma, belieka pasikliauti pakuote. Svarbiausias reikalavimas – ji turi būti tvirta ir sandari. Būtinai patikrinkite pakuotės vientisumą: ant jos neturi būti jokių pažeidimų, raukšlių ar dėmių. Beje, pirmenybė turėtų būti teikiama ne tik stikliniams indams, bet ir maišeliams iš itin storo kartono. Jie gerai apsaugo turinį nuo drėgmės, šviesos ir kvapų.


3. Jei prieskonius perkate sveriamus, atkreipkite dėmesį į jų spalvą ir kvapą. Aromatas turi būti ryškus ir intensyvus, o spalva ryški. Jei prieskoniai blyškūs, sausi ir vos kvepia, vadinasi, jie pasenę.


4. Atidžiai perskaitykite ingredientų sąrašą, kad įsitikintumėte, jog joje nėra dažiklių, kvapiųjų medžiagų, konservantų ir kitų abejotinų priedų. Dažniausiai klastotės maskuojamos cheminiais skonio ir kvapo stiprikliais, pavyzdžiui, gliutamatu.

Tikriems prieskoniams konservantų nereikia, nes jie patys yra natūralūs konservantai.

5. Nesąžiningi gamintojai, siekdami didesnio pelno, sumaišo maltus prieskonius su druska ir kitais užpildais, kad padidintų bendrą produkto tūrį, ir žinoma, kad daugiau uždirbų. Druska yra gerai žinomas konservantas, tačiau ji gali pakeisti originalų prieskonių skonį, todėl pirkėjas gauna prastesnės kokybės produktą.


6. Druska mišiniuose yra priimtina, tačiau į ją reikia atsižvelgti gaminant, kad netyčia nepersūdytumėte patiekalą.


7. Prieš naudojant įsigytus prieskonius, svarbu, patikrinti jų autentiškumą. Aromatas - tai pirmas dalykas, į kurį turėtumėte atkreipti dėmesį. Jis turėtų būti sodrus ir „švarus“, be aštrių pašalinių kvapų ar net pelėsio natų. Kilus nors menkiausiam įtarimui, tokių prieskonių geriau nenaudoti.


8. Daug ką pasakys prieskonių sumalimas. Per maži trupiniai – tai priežastis būti atsargiems, nes į juos gali būti įmaišyta miltų ar krakmolo.


9. Sušokę į gumulėlius ir lipnūs prieskoniai – tai ženklas, kad prieskoniai buvo netinkamai laikomi arba į pakuotę pateko drėgmė.

Profesionalūs virtuvės šefai rekomenduoja pirkti visus prieskonius nesmulkintus ir susimalti kavamalėje arba malūnėlyje patiems, prieš pat dedant į maistą.

Kaip laikyti prieskonius:


Prieskonius geriausia laikyti sandariuose induose, vėsioje ir tamsioje vietoje. Vietoj skaidraus stiklo rinkitės tamsaus stiklo indus, kad apsaugotumėte prieskonius nuo šviesos ar saulės spindulių.


Metant svorį, svarbu žinoti savo porcijos dydį. Net ir sveikai valgant, bet viršijant savo kalorijų kiekį, svoris nekris. Užsisakę mitybos planą, tiksliai žinosite, kokio dydžio turi būti Jūsų porcija, be to, galėsite pasirinkti mitybos planą pagal valgymo tipą:


Mitybos planas: "Valgau viską"

Mitybos planas: "Vegetaras"

Mitybos planas: "Be pieno produktų"

Mitybos planas: "Be gliuteno"

Mitybos planas: "Detox"

Mitybos planas: "Šeimai"


bottom of page