Ghee sviestas didina krūties vėžio riziką
Per pastaruosius metus, reklamos dėka, lydyto sviesto „ghee“ vartojimas išaugo kelis šimtus kartų. Dažnai jį renkasi sveikuoliai, sportininkai ir netoleruojantys laktozės. Ar žinojote, kad nuo senų laikų, žmonės lydė sviestą tik todėl, kad nebuvo šaldytuvų. Dažnai ghee sviestas vadinamas „skystuoju auksu“, tačiau ar tai tikrai - auksas?

Sviestas - tai greitai gendantis maisto produktas, ypač šiltuose kraštuose. Tiek mums įprasto sviesto, tiek ghee sviesto sudėtyje, randami tokie patys vitaminai: A, E, D, K2, butiratas, CLA (konjuguota linolio rugštis). Dažnai ghee sviestas vadinamas „skystuoju auksu“, tačiau ar tai tikrai auksas?
Apdorojant aukšta temperatūra gyvulinės kilmės produktus, kuriuose yra cholesterolio, gaminasi oksicholesterolis.
Oksicholesterolis pasižymi citotoksiniu, mutageniniu ir kancerogeniniu poveikiu. Gaminant ghee sviestą, natūralus sviestas apdorojamas termiškai apie 1 val., ko pasekoje natūralus cholesterolis oksiduojasi ir virsta oksicholesteroliu.
Ghee sviestas – tai perdirbtas maisto produktas!
Oksicholesterolio turi: kepti, kaitinti, ilgai laikomi ir perdirbti maisto produktai, ypač greitas maistas, kurio sudėtyje yra kiaušinių, pieno ir grietinėlės milteliai, pieniškas šokoladas, ghee sviestas, tarkuotas sūris, saliami, konditerijos gaminiai, kuriuose yra pieno ir kiaušinių miltelių ir kt.
Verdant ar ruošiant maistą ant garų susidariusio oksicholesterolio kiekiai yra minimalūs.
Ghee sviestas gali padidinti cholesterolio kiekį.
Tyrimas su žiurkėnais parodė, kad oksicholesterolis, gaunamas su maistu, padidino cholesterolio kiekį organizme 22 proc. daugiau nei paprastas cholesterolis. Pasak PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos) tarp padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje ir infarkto, insulto bei aterosklerozės yra tiesioginis ryšys.
Oksicholesterolis padidina nuo estrogenų priklausomo krūties vėžio ir metastazių riziką. Naujausi tyrimai rodo, kad krūties vėžys, esant aukštam oksicholesterolio kiekiui, labiau atsparus chemoterapijai ir linkęs metastazuoti (Solheim, 2019).
Ghee sviestas – tai koncentruotas moteriškų hormonų šaltinis.
Karvės piene yra moteriškų hormonų: estrogenų ir prolaktino. Šie hormonai yra tirpūs riebaluose, todėl, kuo riebesni pieno produktai, tuo daugiau estrogenų ir prolaktino. Gaminant ghee sviestą hormonų koncentracija nesumažėja, bet padidėja, nes pašalinamas vanduo.
Patekę į žmogaus organizmą moteriški hormonai didina krūties ir prostatos vėžio riziką (Malekinejad, 2015). Jautriausia estrogenams ir prolaktinui populiacijos dalis – vaikai ir paaugliai, kuriems net mažos hormonų dozės daro poveikį: pvz.: veikia vystymąsį ir augimą.
"Ne viskas auksas, kas auksu žiba"
(Lietuvių liaudies patarlė)
Šaltiniai:
The role of oxysterols in human cancer (2017).
Hormones in Dairy Foods and Their Impact on Public Health - A Narrative Review Article (2015).
Cholesterol and Breast Cancer Pathophysiology (2014).
High- and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis (2013).
Side effects of oxysterols: cytotoxicity, oxidation, inflammation, and phospholipidosis (2008).
Oxy-Cholesterols in Food (1988).