top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Ghee sviestas didina krūties vėžio riziką


Sotieji riebalai gali skatinti uždegimą ir padidinti atsparumą insulinui. Sužinokite, kaip ghee sviestas gali padidinti krūties vėžio riziką.


Ghee sviestas didina krūties vėžio riziką

Per pastaruosius metus, reklamos dėka, lydyto sviesto „ghee“ vartojimas išaugo kelis šimtus kartų. Dažnai jį renkasi sveikuoliai, sportininkai ir netoleruojantys laktozės. Ar žinojote, kad nuo senų laikų, žmonės lydė sviestą tik todėl, kad nebuvo šaldytuvų.


Sviestas - tai greitai gendantis maisto produktas. Todėl, norėdami jį ilgiau išsaugoti, žmonės pradėjo gaminti ghee sviestą (lydytą sviestą), kuris taip greitai negenda. Ghee sviestas ypač plačiai vartojamas šiltuose kraštuose ir tai normalu, nes aukštoje temperatūroje ir neturtingose šalyse, kur nėra šaldytuvų, šviežią sviestą sunku ilgai išlaikyti nesugedusį.


Ir šviežiame svieste, ir ghee svieste, randami tie patys vitaminai: A, E, D, K2, butiratas ir CLA (konjuguota linolio rugštis). Dažnai ghee sviestas vadinamas „skystuoju auksu“, tačiau ar tai tikrai auksas?

Apdorojant aukšta temperatūra gyvulinės kilmės produktus, kuriuose yra cholesterolio, gaminasi oksicholesterolis (oksiduotas cholesterolis).

Oksicholesterolis pasižymi citotoksiniu, mutageniniu ir kancerogeniniu poveikiu. Gaminant ghee sviestą, natūralus sviestas apdorojamas termiškai apie 1 val., ko pasekoje natūralus cholesterolis oksiduojasi ir virsta oksicholesteroliu.

Ghee sviestas – tai labai perdirbtas maisto produktas!

Oksicholesterolio turi: kepti, kaitinti, ilgai laikomi ir perdirbti maisto produktai, ypač greitas maistas, kurio sudėtyje yra kiaušinių, pieno ir grietinėlės milteliai, pieniškas šokoladas, ghee sviestas, tarkuotas sūris, saliami, konditerijos gaminiai, kurių sudėtyje yra pieno ir kiaušinių miltelių ir kt.


Verdant ar ruošiant maistą ant garų susidariusio oksicholesterolio kiekiai yra minimalūs.

Ghee sviestas gali padidinti cholesterolio kiekį.

Tyrimas su žiurkėnais parodė, kad oksicholesterolis, gaunamas su maistu, padidino cholesterolio kiekį organizme 22 proc. daugiau nei paprastas cholesterolis. Pasak PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos) tarp padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje ir infarkto, insulto bei aterosklerozės yra tiesioginis ryšys. 


Oksicholesterolis padidina nuo estrogenų priklausomo krūties vėžio ir metastazių riziką. Naujausi tyrimai rodo, kad krūties vėžys, esant aukštam oksicholesterolio kiekiui, labiau atsparus chemoterapijai ir linkęs metastazuoti (Solheim, 2019). 

Ghee sviestas – tai koncentruotas moteriškų hormonų šaltinis.

Karvės piene yra moteriškų hormonų: estrogenų ir prolaktino. Šie hormonai yra tirpūs riebaluose, todėl, kuo riebesni pieno produktai, tuo daugiau jame estrogenų ir prolaktino. Gaminant ghee sviestą hormonų koncentracija nesumažėja, bet padidėja, nes gaminimo proceso metu pašalinamas vanduo.


Patekę į žmogaus organizmą moteriški hormonai didina krūties ir prostatos vėžio riziką (Malekinejad, 2015). Jautriausia estrogenams ir prolaktinui populiacijos dalis – vaikai ir paaugliai, kuriems net mažos hormonų dozės daro poveikį: pvz.,: veikia vystymąsį ir

augimą. 

Ghee sviestas - tai sočiųjų riebalų šaltinis, todėl vartojimas turėtų neviršyti rekomenduojamų dozių.

Sotieji riebalai - tai maistiniai riebalai, kurie kambario temperatūroje yra kieti, dažniausiai randami:


  • gyvūniniuose produktuose, tokiuose kaip raudona mėsa, paukštiena;

  • riebiuose pieno produktuose, pvz., sviestas, sūris, grietinėlė, grietinė;

  • kai kuriuose augaliniuose aliejuose, pvz., kokosų ir palmių aliejai;


Nors sotieji riebalai yra svarbi subalansuotos mitybos dalis ir atlieka svarbias funkcijas organizme, per didelis sočiųjų riebalų vartojimas yra susijęs su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant nutukimą bei su nutukimu susijusių komplikacijų išsivystymą:


  • širdies ir kraujagyslių ligos;

  • 2 tipo diabetas;

  • suriebėjusios kepenys;

  • gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio rizika;

  • krūties vėžio rizika;

Šiuo metu yra susiformavusi nuomonė, kad ghee sviestas - tai labai geras, net "gydantis" produktas, todėl žmonės gali šio produkto padauginti nesamoningai, manydami, kad ghee sviesto gali valgyti neribodami ar dar blogiau, manydami, kad kuo daugiau valgys ghee sviesto, tuo bus sveikesni.


Tačiau didelis ir nuolatinis sočiųjų riebalų vartojimas siejamas su atsparumu insulinui, uždegimu ir nutukimu. Atsparumas insulinui - tai būklė, kai sutrinka ląstelių reakcija į insuliną, ko pasekoje padidėja cukraus kiekis kraujyje. Atsparumas insulinui yra susijęs su svorio padidėjimu, ypač pilvo srityje, ir gali prisidėti prie nutukimo ir metabolinio sindromo vystymosi.


Sotieji riebalai gali skatinti uždegimą ir didinti atsparumą insulinui. Uždegimas ir atsparumas insulinui - tai veiksniai, galintys turėti įtakos vėžio vystymuisi. Per didelis sočiųjų riebalų vartojimas gali sukelti riebalų kaupimąsi ne tik riebaliniame audinyje, bet ir kituose organuose, pav., krūtyse. Tai gali skatinti vietinį uždegimą.


 "Ne viskas auksas, kas auksu žiba"

(Lietuvių liaudies patarlė)


Ghee sviestas yra netinkamas pasirinkimas vėžio profilaktikai.

Šaltiniai:


bottom of page