• Roberta Mišeikienė

Ar galima valgyti varškę mažinant svorį?

Updated: Apr 22

Jei ieškai stebuklingos piliulės, kuri padėtų sumažinti svorį, išbandyk varškę! Varškė - tai baltymų ir kalcio šaltinis. Toks derinys, ilgesniam laikui suteikia sotumo, todėl sumažėja nekontroliuojamo alkio ir persivalgymo rizika, ko pasekoje krenta kilogramai. Mažinant svorį, varškę galima valgyti, tačiau ar ji padės mažinti svorį, ar trukdys, priklauso nuo to, kokią varškę pasirinksi, kiek suvalgysi ir kada ją valgysi.


  • Varškėje esantys baltymai - pilnaverčiai, todėl suvalgius net mažą porciją varškės, gausi vertingą aminorūgščių derinį. Baltymų virškinimui organizmas sunaudoja daugiau energijos, nei virškinant riebalus ar angliavandenius.

  • Varškėje esantis subalansuotas kalcio ir fosforo santykis yra gerai pasisavinamos formos. Yra mokslinių įrodymų, kad kalcis, esantis pieno produktuose, padeda mažinti svorį.

  • Varškė - tai maisto produktas suteikiantis sotumą, todėl tinka mažinant svorį.

  • Varškė gali padėti sumažinti potraukį saldumynams.

  • Varškė gali padėti emociniams valgytojams sumažinti persivalgymo riziką.

Kokią varškę išsirinkti?

Rūgšti, sausa ir grubios konsistencijos varškė ilgam užsilaiko skrandyje, gali sukelti refliuksą, pūsti pilvą, kietinti vidurius. Šie simptomai panašūs į netoleravimą ar alergiją, todėl kartais varškės atsisakoma valgyti visai. Neskubėk atsisakyti varškės.


Jei pasireiškia minėti simptomai, rinkis kito gamintojo varškę arba valgyk varškę termiškai apdorotą: gamink virtinukus, varškėtukus ar varškės apkepą. Prieš gaminant patiekalus, varškę pertrink per sietelį. Sergant gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės opalige rūgšti varškė netinka. Todėl geriau valgyk varškę, kuri gaminama ne iš rūgpienio, o iš šviežio pieno.


Jei gamini patiekalą su varške, tai varškė ir turi būti pagrindinis ingredientas: vaškės turi būti daugiau, nei kitų ingredientų.


Skaičiuok ir priedus su kuriais valgysi patiekalą: grietinę, jogurtą, uogienę, uogas ir t.t. Mažinant svorį neviršyk savo kalorijų normos (kalorijų skaičiuoklė).


Kokio riebumo varškę rinktis mažinant svorį?


Atsakymas į šį klausimą labai paprastas. O baltymų kokteiliai, kuriuos geria super atrodantys sportininkai, ar yra skirstomi pagal riebumą? Ne. Dažniausiai riebalų procentas baltymų kokteiliuose labai mažas. Tai kodėl mažinant svorį reikėtų valgyti riebius pieno produktus tame tarpe ir varškę? Gal todėl, kad sumažėjo riebių pieno produktų pardavimai? O gal manai, kad nutukęs žmogus turi per mažai riebalų atsargų, kurios puikiausiai gali būti naudojamos riebalų poreikiui patenkinti?


Tvirtų mokslinių tyrimų, kad riebūs pieno produktai yra sveikiau nei liesi - nėra. Be to, gyvuliniuose riebaluose, tame tarpe ir riebiuose pieno riebaluose, kaupiasi pesticidai, hormonai (estrogenai, progesteronas, prolaktinas ir kt.), kancerogenai ir t.t. Be to, riebi varškė didina vidurių užkietėjimo riziką.


Mažinant svorį varškės riebumas gali svyruoti nuo 0.5 proc. iki 9 proc. Tačiau negalvok, kad mažinant svorį, liesos varškės gali suvalgyti daugiau nei riebios.

Parduotuvėje rinkis varškę be jokių priedų. Priedus ir jų kiekį kontroliuok pats!

Tiks: šviežios, šaldytos, džiovintos uogos ir vaisiai, riešutai, įvairios daržovės. Varškę gali paskaninti medumi, agavų sirupu ar uogiene. Žinoma, tik vienas arbatinis šaukštelis! Dar sotesnis derinys – varškė su uogomis ir riešutais. Neužmiršk, kad su riešutais gausi ir daugiau kalorijų.


Atsargiai su grūdėta varške, nes jos sudėtyje - grietinėlė ir druska.

Primenu: mažinant svorį, svarbiausia taisyklė - neviršyti savo kalorijų normos. Suvalgei daugiau nei išnaudojai - svoris nekris ir joks super maistas nepadės.

Kada valgyti varškę:


Varškę tinka valgyti bet kuriuo paros metu. Tačiau jei esi saldumynų mėgėjas, emocinis valgytojas ar dažnai persivalgai, dažniausiai tiksliai žinai laiką, kada labiausiai norisi saldumynų, kuriuo paros metu persivalgai ar nesukontroliuoji emocijų. Suvalgyk varškės arba valgyk varškę nors valandą prieš tai, kada dažniausiai nebekontroliuoji valgymų. Tiksliau sakant, užbėk persivalgymui už akių!


Varškė – tai baltymai, o baltymai gerai įsisavina, bet kuriuo paros metu. Tačiau, kalcis esantis varškėje, geriau įsisavina vakare ir naktį. Mitybos platformoje www.emityba.lt galėsi rinktis kada valgyti varškę: pusryčiams, užkandžiui ar vakarienei. Tiksliai žinosi porcijos dydį.


Varškė netinka vakarienei tiems, kas kaupia vandenį.


Mažinant svorį, svarbu, nepadauginti pieno produktų. Bet koks maisto produktas, kuris valgomas kelis ar daugiau kartų per dieną, gali sukelti maisto netoleravimą ar alergiją. Per dieną - tik vienas pieno produktas.


Sužinok, kiek turi suvartoti kalorijų, kad lieknėtum (kalorijų skaičiuoklė)

Valgyk skaniai ir lieknėk be streso su www.emityba.lt

Mitybos planas - receptai tik 5 ingredientai!

#varske #emocinisvalgymas #numestisvorio

KONTAKTAI

 +370 655 07454

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • White Pinterest Icon

© 2019 UAB Sveikatinimo Akademija. Visos teisės saugomos