6 priežastys dėl kurių reikėtų vartoti pieno išrūgų proteiną
Baltymai – tai maisto komponentai, reikalingi organizmo ląstelėms atsinaujinti. Karvės pienas yra puikus, aukštos biologinės vertės baltymų šaltinis. Naturalūs pieno baltymai, jų skilimo produktai (peptidai) ir baltymų frakcijos atlieka daugybę biologinių funkcijų mūsų organizme: antihipertenzinių, imunomoduliacinių, antibakterinių, priešgrybelinių, priešvirusinių.

Pieno išrūgų proteinų gamybai naudojamas karvės pienas. Gamybos procese iš pieno išskiriami du produktai: kazeinas ir išrūgos. Pieno išrūgas sudaro: baltymai 30 – 40 proc., riebalai ir pieno cukrus (laktozė) 60-70 proc. Iš išrūgų baltymai išfiltruojami atskiriant laktozę ir riebalus. Didelė mokslo ir technologijų pažanga leidžia išgauti nepažeistas baltymų molekules.
Proteinas, turintis daug baltymų, mažai riebalų ir laktozės, laikomas geriausiu – tai izoliatas ir hidrolizatas.
Pieno išrūgų proteinai, pagaminti naudojant mikrofiltraciją, ultrafiltraciją, kryžminio srauto filtraciją išsaugo nepažeistas baltymų molekules ir visas pieno baltymų frakcijas, kurios turi didelę svarbą mūsų sveikatai ir imunitetui.
Kodėl reikėtų vartoti pieno išrūgų proteiną:
1. Pieno išrūgų proteinas padeda atsikratyti riebalų.
Per pusryčius išgertas pieno išrūgų baltymų kokteilis, pagreitina medžiagų apykaitą 30 proc. Pasireiškia baltymų termogeninis poveikis: baltymų įsisavinimui sunaudojama 25 - 30 proc. energijos, o, pavyzdžiui, riebalų įsisavinimui sunaudojama tik 4 – 5 proc. energijos. Suvartoti baltymai, naudojami mūsų kūno baltymų statybai ir atsinaujinimui. Šiam procesui taip pat reikia energijos, kuri bus gaunama deginant vidinius ir išorinius riebalus.
2. Mityba, kurioje yra padidintas lengvai įsisavinamų baltymų kiekis, didina kraujo baltymo albumino kiekį.
Trūkstant albumino, organizme kaupiasi skysčiai, tinstame, atsiranda celiulitas. Albuminas surenka iš ląstelių ir jungiamojo audinio skysčių perteklių. Kitaip tariant, albuminas veiks kaip diuretikas: mažiau tinsime. Kuo mažesnis vandens susilaikymas organizme, tuo didesnis maistinių medžiagų įsisavinimas.
3. Tyrimais įrodyta, kad pieno išrūgų proteinas mažina alkio jausmą.
Tik 50 g proteino sumažina grelino, alkio hormono, lygį tris valandas. Sumažėja poreikis užkandžiauti.
4. Pieno išrūgų proteinas, dėl greito ir gero įsisavinimo, padeda auginti liesą raumenų masę ir didinti jėgą.
Leucino ir BCAA , pagrindinių šakotų aminorūgščių, reikalingų raumens sintezei, pieno išrūgų proteine 30 - 50 proc. daugiau negu kituose proteinuose. Naudojant 30 g pieno išrūgų proteino du kart per dieną, galima padidinti liesą raumenų masę ir sumažinti riebalų kiekį.
5. Geros kokybės pieno išrūgų proteinas, išgautas naudojant žemą temperatūrą, savo sudėtyje turi nepažeistas laktoferino, laktoperoksidazės, lizocimo, alfa laktalbumino, beta laktoglobulino, imunoglobulino IgG ir kt. molekules.
Pvz., laktoferinas vaidina svarbų vaidmenį apsaugant organizmą nuo patogeninių mikroorganizmų. Jis turi antimikrobinių savybių, veikia Candida genties grybus, neleidžia virusams patekti į ląsteles, stabdo virusų dauginimąsi, gali prisijungti prie pačių virusų ir juos sunaikinti, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
6. Pieno išrūgų proteinas padidina glutationo kiekį organizme.
Glutationas – stiprus antioksidantas, kuris mažina oksidacinį stresą ląstelėse ir leidžia mums išlikti sveikiems, atitolina senatvę, demenciją, Alzheimerį, širdies ir kraujagyslių ligas.
Sužinok, kiek kalorijų suvartoti, metant svorį: KALORIJŲ SKAIČIUOKLĖ
Valgyk skaniai ir lieknėk be streso su www.emityba.lt