top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

5 priežastys dėl kurių neprogresuojate

Intensyviai sportuojate jau kelis mėnesius ar metus ir niekaip nepavyksta pasiekti trokštamo rezultato? Ar žinote, kokios priežastys trukdo progresuoti?

5 priežastys dėl kurių neprogresuojate

1. Netaisyklinga mityba


Šis punktas ne šiaip sau įrašytas į pirmą vietą, jis yra viena iš svarbiausių sąlygų norint, kad raumenys didėtų. Tik pradėjus kilnoti svarmenis, žmogaus organizmas reaguoja į bet kokį fizinį krūvį, todėl raumenys akivaizdžiai didėja ir stiprėja, net tada jei neskiriate daug dėmesio treniruotėms ir mitybai. Tačiau tai trunka neilgai. Netrukus prasideda atvirkštinė reakcija - regresas.

Jei negaunate pakankamo kiekio maistinių medžiagų ir jūsų raumenys badauja, neįmanoma tikėtis progreso.

Raumenų augimui reikalingos statybinės medžiagos: baltymai, kurie mitybos racione turi sudaryti ne mažiau 2-2,5 g/kg kūno svorio, angliavandeniai 4 – 5 g/kg kūno svorio ir riebalai apie 1 g/kg.


Angliavandeniai – tai maistinė medžiaga, kuri suteikia energijos jūsų treniruotėms. Įsivaizduokite, kas nutiks automobiliui, jei laiku nepripildysite degalų? Jis nepajudės iš vietos. Tas pats ištiks ir jūsų raumenis, jei nepripildysite juos angliavandeniais.


Žmogaus organizme vykstantys energijos gamybos biocheminiai procesai - sudėtingi, todėl, trūkstant pagrindinio energijos šaltinio – angliavandenių, raumenys bus ardomi ir naudojami energijos gamybai, kitaip sakant jūsų raumenų molekulės taps energijos šaltiniu, reikalingu gyvybinėm organizmo funkcijom palaikyti.


Taisyklinga mityba

  • Baltymų šaltiniai: mėsa, kiaušiniai, pieno produktai, žuvis, jūros produktai.

  • Angliavandenių šaltiniai: ryžiai, grikiai, avižos, makaronai, bulvės, juoda duona, daržovės, vaisiai.

  • Riebalų šaltinai: kiaušinio trynys, riebi žuvis, sūris, alyvuogių aliejus, linų sėmenų aliejus, riešutai.  


2. Per didelis treniruočių krūvis


Pradedančiuosius sportuoti jaunuolius, perpildo didžiulis entuziazmas ir jie mano: „ jei mano raumenys auga atliekant po 3 priėjimus, tai kai atliksiu po 5 priėjimus raumenų augimas dar pagreitės“. Toks paaiškinimas lyg ir būtų logiškas, nes norint, kad raumenys progresuotų reikalingas fizinis krūvis.


Tačiau - tai klaidinga nuomonė. Ne visada daugiau, reiškia geriau. Jūsų tikslas - jėgos didinimas ir kūno formavimas, o ne maratono bėgimas. Treniruotės apimtis ir intensyvumas turi atitikti jūsų treniruotumo lygį. Jei persistengsite ir sportuosite ne pagal savo galimybes, jus ištiks persitreniravimo sindromas (skaityti straipsnyje: "Persitreniravimas ir atsistatymas" ).


Kol jūs esate pradedantysis sportininkas, negalite tiksliai jausti kada ištiks persitreniravimas, todėl siūlau susirasti išmanantį trenerį, kuris parinks jums tinkantį treniruočių krūvį ir sudarys individualią treniruočių programą.

Raumenys auga ne treniruotės metu, o po jos, kai ilsitės namuose, bent pusvalandį, o geriau jei valandą miegate pietų miego, valgote subalansuotą maistą, nestresuojate ir einate miegoti apie 22 val.

3. Netaisyklinga pratimų atlikimo technika


Su šia problema nuolat susiduria naujokai fitneso salėje, juo labiau, kad ne kiekvienoje salėje yra treneris, kuris gali jus pakonsultuoti kaip taisyklingai atlikti vieną ar kitą pratimą. Jei atliekate pratimą ir nejaučiate to raumens, kurį stengiatės apkrauti, vadinasi, gali būti netaisyklinga jūsų startinė pozicija, nesureguliuotas treniruoklio aukštis, nepakankama koncentracija ar per didelis svarmens svoris. 

Netaisyklinga pratimo atlikimo technika - gali būti viena iš priežasčių, kodėl neturite norimo rezultato.

Iš savo ilgametės trenerio darbo patirties galiu teigti, kad naujokai dažnai mėgsta varžytis vienas su kitu, kuris pakels didesnį svorį, ko pasekoje nukenčia pratimo atlikimo technika.


Atliekant pratimus su maksimaliu svoriu, labai stipriai apkraunami ne tik raumenys, bet ir sąnariai bei raiščiai, tai didžiulis krūvis centrinei nervų sistemai. Noras, bet kokia kaina įveikti kuo didesnį svorį, tai tiesus kelias į traumą, nes apie pratimo atlikimo techniką kalbėti nebetenka.

Nepakankamas atsistatymas miego trūkumas

4. Nepakankamas atsistatymas


Jei per naktis sėdite prie kompiuterio ar televizoriaus, o dar blogiau jei „tūsinatės“ naktiniame klube iki paryčių, o dieną žaidžiate intensyviai futbolą, tai nieko nuostabaus, kad jūsų raumenys nedidėja.


8 valandos miego naktį ir valanda miego po pietų – tai viena iš pagrindinių sąlygų, norint, kad raumenys didėtų. Ta pati taisyklė galioja ir judėjimo aktyvumui: jeigu jūs eikvosite per daug energijos prieš treniruotę, tai treniruotei fitneso salėje paprasčiausiai nebeturėsite jėgų.


Ypač tai liečia ektomorfus. Tokio tipo žmonės turi greitą medžiagų apykaitą ir jiems sunku padidinti kūno masę.


5. Nereguliarios treniruotės ir mityba


Jei sportuojate tik tada, kai randate laiko, o valgote tik tada, kai prisimenate, jog reikėtų pavalgyti, neturite jokių šansų užsiauginti didelių raumenų. Paklausinėkite elitinių kultūristų ar fitneso atstovų, kurie šiame sporte pasiekė žymesnių rezultatų, visi kaip vienas tvirtins, kad reikalingas griežtas veiksmų planas, o plano laikymasis priklausys nuo jūsų motyvacijos ir disciplinuotumo. 


Viena iš pagalbinių priemonių naujokui, siekiančiam užsibrėžto tikslo – tai užrašai, kur matysite visus savo nukrypimus nuo plano. Kasdien rašydami rezultatus ir aprašydami savijautą, dar geriau išmoksite pažinti savo organizmą.



bottom of page