Roberta Mišeikienė

1 min.

L – Argininas

Atnaujinta: 2021 m. gegužės 7 d.

L- argininas – pakeičiamoji aminorūgštis suaugusiems žmonėms ir dalinai pakeičiamoji vaikams. Arginino poreikis padidėja esant lūžiams, žaizdoms, nudegimams. Argininas didina augimo hormono sekreciją, šalina toksinus, gerina imunitetą. Atsižvelgiant į tai, kad argininas didina augimo hormono kiekį, mažina lipidų apykaitos sutrikimus, aterosklerozę ir cholesterolį, gali būti naudingas nutukusiems žmonėms.


 
Argininas padeda reguliuoti druskos kiekį organizme. Dėl šios priežasties jį naudoja kultūristai prieš varžybas, darant reljefą. Argininas dėl savo vazodilacinių savybių – svarbus raumens sintezės faktorius.

Argininas yra stiprus imunostimuliatorius ir žaizdų gijimo skatintojas. Jis gali paspartinti kaulų lūžių, žaizdų, pragulų ir nudegimų gijimą. Argininas gerina čiobrialiaukės darbą ir didina T-limfocitų skaičių.

Argininas – azoto oksido (vazodilatoriaus) pirmtakas. Azoto oksidas reguliuoja kraujospūdį, naudojamas širdies ligų prevencijai, lytinės disfunkcijos sutrikimams šalinti. Žmogaus organizme azoto oksidas gaminamas tik iš vienos medžiagos – arginino. Azoto oksido gamyba organizme sutrinka esant kepenų susirgimams, cukriniam diabetui. Papildai su L-argininu gerina erekciją, naudojami vyrų ir moterų nevaisingumui gydyti.

Argininas gali sustiprinti pūslelinės (herpes) viruso ir pseudomonas bakterijų augimą. Kiekvienas su latententine šių ligų forma turi atsargiai vartoti papildus su L-argininu. Sergantys cukriniu diabetu, prieš vartojant papildus su L-argininu, turėtų pasitarti su gydytoju. 

Papildų su L-argininu neturėtų vartoti vaikai ir paaugliai.